Foto: Publicdomainpictures.net

Covid pravděpodobně vypadne ze seznamu trestně šířených nemocí

Několik stovek lidí bylo během koronavirové pandemie vyšetřováno kvůli úmyslnému či nedbalostnímu šíření covidu-19. V připomínkovém řízení je nyní vládní nařízení, které by covid ze seznamu nakažlivých nemocí, za jejichž šíření lze trestat, vyřadilo. Ministerstvo spravedlnosti, které návrh připravilo, argumentuje, že toto onemocnění již neskýtá takové riziko pro společnost jako v období, kdy bylo na seznam zařazeno.

„Onemocnění covid-19 bylo… zařazeno v době, kdy o něm bylo velice málo relevantních informací, zejména o jeho zdravotních dopadech a důsledcích pro veřejné zdraví. V této době nebyla k dispozici ani účinná léčba tohoto onemocnění, ani vhodná preventivní opatření,“ stojí v návrhu. „V současné době však již tento důvod odpadá, neboť v mezidobí se již podařilo shromáždit dostatečné množství poznatků o tomto onemocnění a je možné zajistit jeho účinnou léčbu a prevenci závažných život ohrožujících stavů,“ pokračuje ve svém zdůvodnění resort ministra Pavla Blažka (ODS). Návrh se v současné době nachází ve fázi připomínkového řízení. Pokud by byl schválen, bude nařízení platit od 1. července letošního roku.

Covid-19 se na seznamu nakažlivých nemocí, za jejich šíření hrozí soudní tresty, ocitl v březnu 2020. Spolu s ním jsou na něm takové nemoci jako například AIDS, cholera, mor, tuberkulóza, tyfus, záškrt či pohlavně přenosné choroby. Ty na seznamu pochopitelně nadále zůstávají. Maximální trestní sazba za šíření nemoci je za normální situace tři roky vězení, v nouzovém stavu to ovšem může být až osm let.

V Číně, z níž se koronavirus na začátku roku 2020 rozšířil do zbytku světa, šíření viru SARS-CoV-2 rovněž podléhalo trestnímu řádu. Přestože jej tamní zdravotnické úřady oficiálně klasifikovaly do kategorie B, měly oprávnění k němu přistupovat jako k chorobám v nejrizikovější kategorii A. To jim umožnilo zavírat pacienty do karantén a zavádět rozsáhlé lockdowny. Od nich po intenzivních protestech na konci loňského roku ustoupily. Na začátku letošního ledna navíc Peking oznámil, že porušení proticovidových opatření již nebude trestným činem.

-fk-