Foto: 1. LF/koláž ZD

Novým ředitelem Agentury pro zdravotnický výzkum je Ondřej Slabý

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek jmenoval Ondřeje Slabého novým ředitelem Agentury pro zdravotnický výzkum Ministerstva zdravotnictví ČR. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Od října 2020 do konce listopadu 2021 byl Slabý vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, na postu nahradil Romana Prymulu, který se stal ministrem ve vládě Andreje Babiše. „Ondřej Slabý je odborníkem s bohatými zkušenostmi, který v Agentuře pro zdravotnický výzkum působí již několik let,“ uvedl ke jmenování Slabého ministr Válek.

Agentury pro zdravotnický výzkum je organizační složkou státu podřízenou ministerstvu zdravotnictví. Rozděluje granty na zdravotnický výzkum, na který má ministerstvo v rozpočtu pro letošní rok asi 1,8 miliardy korun. Spolu s ministrem vyhlašuje ocenění za zdravotnický výzkum.

Slabý se aplikovanému výzkumu také věnoval, zaměřoval se na nádorovou genomiku, získávání poznatků pro inovativní diagnostiku a moderní terapii. Je členem národní a nadnárodních odborných společností a přednostou Biologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. V agentuře byl členem a poté předsedou hodnotícího panelu pro výzkum nádorů, poslední dva roky je členem předsednictva agentury.

Pozice vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví je podle webových stránek vlády v současné době neobsazená. Vznikla v květnu 2020 v době, kdy bývalý ministr Adam Vojtěch (za ANO) požadoval po svých náměstcích bezpečnostní prověrku, kterou neměl jeho náměstek Roman Prymula. Tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) mu nabídl post vládního zmocněnce.

Při úřadu vlády funguje devět zmocněnců vlády, mimo jiné pro sport, jadernou energetiku, lidská práva, informační technologie a digitalizaci. Nově vznikl začátkem letošního roku post vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny, který zastává Tomáš Kopečný.

ČTK