Ilustrační foto: pix4free.org

Onkologický profil Česka: Kvalita péče se zlepšila, regionální rozdíly dále přetrvávají  

Evropská komise a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) představila onkologický profil České republiky. Ačkoliv je onkologická péče o pacienty v Česku na vysoké úrovni, problémem je zajištění rovného přístupu k vysoce specializované péči ve všech krajích, s čímž souvisí také nedostatek zdravotnických pracovníků. Snižování nerovností v dostupnosti péče má za cíl Národní onkologický program 2030

Počet případů onemocnění rakovinou se v Česku podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v příštích deseti letech zvýší o deset procent. Mezi hlavní rizikové faktory se řadí nadváha, obezita, konzumace alkoholu a kouření, čemuž přispívají i výrazné sociální nerovnosti, zejména v oblasti vzdělání. Další problém představují také rozdíly regionální, které jsou podle EK a OECD znepokojivé.  

V České republice je patnáct komplexních onkologických center, osm hematoonkologických center a dvě centra vysoce specializované onkologické a hematoonkologické péče pro děti. Alespoň jedno komplexní onkologické centrum má každý z krajů, kromě Karlovarského. A právě dostupnost péče v Karlovarském kraji a snížení nerovností je jedním z cílů Národního onkologického plánu 2030. Konkrétně by se jednalo o posílení spolupráce karlovarského registru osob s komplexním onkologickým centrem v Praze a Plzeňském kraji. Zřízení zbrusu nového onkologického centra se totiž z důvodu nedostatku dostupných zdravotnických pracovníků v kraji neplánuje. Mezi další prioritu plánu NOP 2030 je také zajištění dostupnosti všech typů paliativní péče pro onkologické pacienty. 

Pacienti podstupující léčbu solidního zhoubného nádoru podle místa bydliště. Do podílu komplexních onkologických center (KOC) se započítávají pacienti, které KOC odeslalo k další léčbě k jinému poskytovateli.
Zdroj: ÚZIS (údaje se týkají období 2016–2020
)

Posílená síť centralizované onkologické péče jako jeden z cílů Národního plánu obnovy 

Pro pacienty je často problematické za léčbou dojíždět, pokud se onkologické centrum nachází ve větší vzdálenosti nebo dokonce v jiném kraji. Diagnostiku lze řešit konzultacemi s multidisciplinárními týmy s onkology a lékaři nukleární medicíny (ve zkratce MDT). Inovativní léčba je ale poskytována pouze v onkologických centrech. Cílem Národního plánu obnovy je proto zřízení Národního ústavu pro výzkum rakoviny v Praze a rozvoj onkologické péče v jednotlivých krajích. Do onkologické péče budou investovány 2 miliardy korun, které by měly jednak podpořit rozvoj onkologických center, ale také posílit koordinaci péče a vzájemnou spolupráci.

Dlouhodobý nedostatek pracovních sil 

Ze zprávy onkologického profilu pro Českou republiku vyplývá, že hustota lékařů na počet obyvatel je podobná průměru v zemích Evropské unie. Existují však značné rozdíly mezi jednotlivými specializacemi a kraji. Onkologičtí lékaři jsou více dostupní v Brně a Praze kvůli lékařským fakultám. Méně jich je naopak v Západních Čechách, a to zejména v Karlovarském, Libereckém a Ústeckém kraji. 

Nedostatečný je i počet pracovníků provádějících screening a diagnostiku v některých krajích, ačkoliv dostupnost technického vybavení pro onkologickou léčbu je v Česku v porovnání s ostatními evropskými zeměmi nadprůměrná. Nejhorší situace je podle národních odborníků v západní části Česka. Problém však nemusí vždy nutně souviset s infrastrukturou a kapacitou. Na vině může být také nedostatečná spolupráce a komunikace poskytovatelů nebo špatná organizace pracovních postupů. Podle OECD a EK může zlepšení dostupnosti údajů o onkologických pacientech, jejich léčbě a posílení systémů sledování kvality výrazně přispět k vylepšení onkologické péče a k poklesu nerovností. 

Nela Slivková