Obrázky tulipánů v nemocnici. Foto: tulipanovymesic.cz

V březnu začíná Tulipánový měsíc. Projekt přináší naději onkologickým pacientům už 11 let

S příchodem jara přichází také Tulipánový měsíc – projekt, který již jedenáctým rokem pomáhá onkologicky nemocným pacientům a jejich nejbližším. Tulipánový měsíc 2023 bude oficiálně zahájen koncertem v Liberci 27. února. Výzdoby onkologických oddělení se ale rozbíhají už teď. 

Minimálně po celý březen budou onkologická oddělení mnoha nemocnic i ambulancí v České republice ozdobena obrázky tulipánů od dětí i dospělých. „U nás v nemocnici už s Tulipánovým měsícem pravidelně počítáme. Těší se nejen ti, kdo tvoří, ale i personál onkologie a dalších oddělení, která zdobíme. Je to velká změna a potěšení,“ řekla k projektu koordinátorka dobrovolníků v Oblastní nemocnici v Příbrami Milena Siblíková. Pro onkologické pacienty budou připravena osobní přání a výrobky vyjadřující vzájemnou podporu a naději.

„Je fajn, že se nám daří rozšiřovat Tulipánový měsíc a jeho myšlenky i tam, kam sami fyzicky nedosáhneme,“ doplnila ředitelka pořadatelské Amelie, z.s. Michaela Čadková Svejkovská. „Připojují se k nám totiž jak jednotlivci, tak organizace a ty pomohou nejen s tvořením a výzdobami, ale stále rozšiřují Tulipánový dosah do dalších zařízení a k dalším onkologicky nemocným. Takto bude například díky jedné dobrovolnici vyzdobena v letošním roce i jižní Morava. Mám z toho velkou radost a díky putují Iloně Mančíkové.“

Benefiční prodej žlutých tulipánů. Výtěžek z prodeje poputuje na podporu onkologicky nemocných a jejich blízkých. Foto: tulipanovymesic.cz

Zdraví lidé mohou pacienty podpořit také společnými vycházkami, workshopy nebo účastí na on-line přednáškách, které pořádají centra Amelie. Mohou se také zapojit do benefičních akcí na podporu bezplatných služeb psychologů, sociálních pracovníků a dalších odborníků pro onkologicky nemocné a jejich blízké.

-ns-