Ilustrační foto: Pixabay

Bulharsko likviduje miliony covidových vakcín, další nechce kupovat

Bulharsko likviduje velké množství vakcín proti covidu, kterým vypršela doba použitelnosti. Další kupovat nechce, uvedla v sobotu zpravodajská agentura DPA s odvoláním na úřadujícího ministra zdravotnictví Asena Medžidieva. Bulharsko známé nízkou proočkovanosté populace chce také vypovědět smlouvy o dodání vakcín nových.

„V současnosti už (v Bulharsku) nejsou zájemci o očkování,“ řekl v rozhovoru v bulharské veřejnoprávní televizi ministra zdravotnictví Medžidieva. Uvedl, že Bulharsko už zlikvidovalo „obrovské množství“ očkovacích látek po datu expirace. V průběhu letošního roku se to samé má stát s dalšími 2,8 milionu dávek.

Medžidiev Evropské komisi sdělil, že Bulharsko je pro ukončení smlouvy s farmaceutickými firmami Pfizer a BioNTech, podle níž je země povinna kupovat vakcíny do roku 2025. Tento postoj podporuje také Polsko, Česká republika a Litva, uvedla DPA.

V Bulharsku je proti covidu-19 naočkovaná nejmenší část obyvatel v EU. Vakcinaci podle základního schématu má pouhých zhruba 30 procent lidí.

ČTK