Foto: PxHere

Ministerstvo zdravotnictví hledá ředitele jihomoravské hygienické stanice

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo výběrové řízení na ředitele Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Předpokládaný nástup je v květnu letošního roku, vyplývá z informací na webu ministerstva. Současný ředitel David Křivánek je ve vedoucí funkci od roku 2016. ČTK řekl, že se chce do výběrového řízení přihlásit. Výběrová řízení na všech vedoucích postech podle něj přinesla změna služebního zákona. Sám to vnímá jako zbytný výdaj státu.

Křivánek nastoupil na hygienickou stanici v roce 1997. Působil jako IT odborník a později jako provozně-ekonomický náměstek. V roce 2016 se stal ředitelem na dobu neurčitou. Nyní ale přišlo výběrové řízení na jeho funkci. „Je to na základě změny služebního zákona, kde je povinnost přesoutěžit vedoucí posty na všech pozicích v rámci republiky. Vidím to jako další zbytný výdaj státu. Ale chápu, že na jistých pozicích ta změna byla žádaná,“ řekl Křivánek bez dalšího komentáře.

O post ředitele se znovu hodlá ucházet. „Buď uspěju, nebo neuspěju. Moje vize je taková, že bych chtěl pokračovat v krocích, které byly započaté. Máme i rozjeté nějaké investice, například kompletní rekonstrukce zadního traktu na územním pracovišti v Břeclavi nebo rekonstrukci objektu v Kabátníkově ulici v Brně,“ řekl k milionovým investicím Křivánek.

Hygienické stanice v celé České republice s jejich řediteli i zaměstnanci čelili v posledních třech letech velkému náporu kvůli pandemii covidu. Hygienici zvládali komunikaci s laboratořemi i občany, řešení pozitivních případů a vyhledávání kontaktů, koordinaci opatření, indikaci odběrů, ale také evidenci přestupků nebo chytrou karanténu a další činnosti. Podle Křivánka někteří zaměstnanci kvůli extrémní zátěži také skončili. Koncem loňského roku měla jihomoravská hygienická stanice kolem 240 zaměstnanců.

-čtk-