Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Foto: Úřad vlády ČR

Na výstavbu a opravy oddělení s akutními psychiatrickými lůžky půjde 700 milionů korun

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vypsalo dotační výzvu na výstavbu či rekonstrukci psychiatrických oddělení akutní lůžkové péče. Z evropských fondů na ně půjde 700 milionů korun, část podpory i pro osoby se soudně nařízeným ochranným léčení. Podle údajů z ročenky Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o psychiatrické péči bylo v ČR v roce 2021 zhruba 7100 lůžek. O deset let dříve bylo lůžek o více než 1500 víc, trendem posledních let byl přesun pacientů spíš do komunitní péče.

„Pandemie covidu-19, ruská agrese na Ukrajině, ale i energetická krize se mohou negativně podepsat na stavu lidské psychiky. To může vyvolat nápor na stávající psychiatrická zařízení, která mnohdy nemají dostatečnou kapacitu,“ uvedl k tomu ministr Ivan Bartoš (Piráti).

O dotace mohou žádat psychiatrické nemocnice a léčebny s akutní péčí a všeobecné nemocnice ve všech regionech kromě Prahy. Z celkové částky je 445 milionů určeno pro takzvané méně rozvinuté regiony, kam patří Ústecký, Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Dalších 254 milionů korun pro takzvané přechodové regiony, jako jsou Plzeňský, Jihomoravský, Středočeský, Jihočeský kraj a Vysočina.

Ze 7092 lůžek dlouhodobé péče bylo 6173 určeno pro obor psychiatrie, 431 pro děti a dorost a 488 pro obor gerontopsychiatrie. Lůžek pro děti je podle odborníků dlouhodobý nedostatek a na hospitalizace se čeká i několik měsíců. Od roku 2016, kdy jich bylo 471, navíc dál ubývají. V roce 2021 bylo hospitalizací pacientů mladších 20 let více než 2600.

Z evropských a norských fondů byla v minulých letech podpořena reforma psychiatrické péče. Jejím hlavním cílem bylo umožnit pacientům, u kterých není nutný pobyt na lůžkovém oddělení, aby mohli pobývat v domácím prostředí s adekvátní zdravotní a sociální péčí. Vznikala proto takzvaná Centra duševního zdraví, týmy různých profesí, které působily v ambulancích nebo jezdily za pacienty domů. Jejich pilotní provoz byl financovaný z dotací, v současné době je hradí zdravotní pojišťovny spolu s ministerstvem zdravotnictví.

-čtk-