Ilustrační foto: Pixabay

Starosty na Mostecku trápí nedostatek lékařů. Ústecký kraj se chce spojit s pojišťovnami i obcemi

Starosty na Mostecku trápí nedostatek lékařů. Ústecký kraj se chce kvůli tomu spojit s pojišťovnami a podpořit obce například formou investice do vybavení ordinací. Uvedli to po dnešním setkání s vedením Ústeckého kraje.

Ústecký kraj, jehož populace má v rámci ČR nejhorší zdravotní stav, dlouhodobě trápí nedostatek praktických lékařů pro děti i dospělé, stomatologů, nelékařských pracovníků nebo nedostatečně rozvinutá infrastruktura pro poskytování následné a paliativní péče. Podle starostky Bečova Jitky Sadovské (SNK Evropští demokraté) je řada lékařů v důchodovém věku a náhrada za ně není.

„Náhradníky za tyto lékaře nemají bohužel nikde,“ reagoval radní Radim Laibl (ANO). Ústecký kraj bude mít na podzim hotovou koncepci zdravotnictví, spustí masivní kampaň, v níž chce propojit krajskou samosprávu s obcemi a pojišťovnami. „Chceme spojit síly a podporu udělat třeba tím, že kraj zaplatí vybavení ordinace, obec nabídne byt s regulovaným nájemným a pojišťovna poskytne bonifikaci na práci v dané lokalitě,“ řekl Laibl.

Zajímavá nabídka pro absolventy nebo lékaře ale není podle Laibla koncepčním řešením. „Pereme se s jednotlivými kraji, kdo dá lepší podporu. Není to bohužel systémová věc,“ řekl radní. V kraji fungují už řadu let stipendijní programy na podporu studentů medicíny a žáky středních zdravotnických škol. Do nemocnic investuje kraj prostřednictvím Krajské zdravotní, která zřizuje sedm nemocnic v regionu, přispívá také různými dotacemi. Z přebytku letošního hospodaření podle Laibla dostanou nemocnice 285 milionů korun.

-čtk-