Foto: Eliška Vybíralová

Už přes tisíc statečných. Registr psích dárců krve funguje již čtvrtým rokem

Mají nemoci a úrazy stejně jako lidé. I psi proto někdy vyžadují lékařskou péči a v horších případech operační zákrok; a k němu je potřeba krevní transfuze. Ačkoliv některé větší veterinární kliniky mají vlastní krevní banky, nedostatek krve je věčný problém, který musí lékaři domácích mazlíčků řešit. Psí krev se totiž oproti krvi lidské nezamrazuje, a po odběru tak vydrží maximálně čtyři týdny – potom se musí zlikvidovat. Svým dílem k řešení tohoto problému již čtvrtým rokem přispívá český projekt Červená tlapka. Jde o registr psích dárců krve, který propojuje majitele. Jak projekt funguje a jaké jsou další plány jeho zakladatelů?

Na nápad založit registr psích dárců její zakladatelku Alici Bílou přivedla vlastní neblahá zkušenost. „Naší fence Jasmíně diagnostikovali cysty na slezině a musela akutně na operaci. Najednou jsme byli postaveni před problém sehnat pro ni doslova v řádu hodin vhodného dárce krve. Na pražské veterinární klinice, kam jsme volali, bohužel zrovna nic na skladě neměli a ani náš zkušený a vstřícný veterinář moc nevěděl, jak nám pomoci,“ popsala Bílá. Červenou tlapku založila v květnu 2019 a již během prvních pár měsíců registr čítal přes 500 psů. Dnes je v něm zapsáno více jak dvojnásobek toho počtu.

Ne každý pes ovšem může být přijat jako krevní dárce. Darovat mohou pouze psi vážící minimálně 20 kilogramů, tedy jedinci ze skupiny velkých plemen, a to ve věku od dvou do osmi let – u starších či mladších (nedospělých) psů hrozí vyšší zdravotní riziko, neboť odběr samotný představuje značnou zátěž pro organismus. Pes také nesmí trpět chronickými nemocemi, nebrat trvale žádné léky a musí být celkově zdravý. Kromě informací o svém psovi majitel při registraci zadává i kontakt na sebe, včetně poštovního směrovacího čísla, které je klíčové k nálezu nejbližšího vhodného dárce. Na webu Červené tlapky si totiž hledající majitel může nalézt dárce podle vhodných geografických parametrů. „Dle své volby můžete hledat kandidáty ve vzdálenosti do 50 km, 100 km, 200 km či 500 km od svého bydliště. Následně můžete jejich majitele oslovit přes jednoduchý kontaktní formulář,“ upřesňuje se na webu Červené tlapky. „Už máme pokrytou víceméně celou republiku,“ sdělila pro Zdravotnický deník zakladatelka projektu Bílá.

A jak to celé funguje? Majitel psa, potřebujícího krev, přes web osloví registrované dárce v blízkosti, kterým poté přijde na mobilní telefony SMS zpráva. „Dříve se posílaly notifikace na email, ale to nefungovalo,“ říká Bílá s tím, že systém přes SMS zprávy je efektivnější, díky čemuž se daří sehnat krev i pro akutní případy. Zároveň upozorňuje, že zřizovatelé Červené tlapky pouze spravují registr – nepropojují aktivně každého zájemce s dárcem. Proto se například neví, kolika psům již jejich projekt pomohl. „Někdy nám to dá vědět majitel psího hrdiny nebo toho zachráněného, ale ne vždy,“ vysvětluje zakladatelka projektu.

Platforma je unikátní svým rozsahem. Jedná se o jediný projekt zabývající se výhradně dárcovstvím krve u psů. Dosud se objevovaly pouze menší registry psích dárců, které si vedly jednotlivé veterinární kliniky, nebo byly součástí obecněji zaměřených webových stránek. Přestože v době založení registru jeho zakladatelé o rozšíření neuvažovali, dnes je situace jiná. „Budeme mít spolupráci s podobným webem na Slovensku, který se námi nechal inspirovat,“ předeslala Bílá. Naznačila i plánované jednání se zástupci mobilní aplikace Zvíře+, která slouží jako informativní pomocník pro potíže spojené s chovem nejen psů a koček.

-fk-