Foto: Pixabay

Vláda schválila priority programu Medevac

Vláda dnes schválila priority programů Pomoc na místě, ve kterém letos bude k dispozici 150 milionů korun, a Medevac, kde je 60 milionů korun. Jejich cílem je vysílání českých lékařských týmů do problémových oblastí či poskytování finančních a materiálních darů na rozvoj zdravotnické infrastruktury, přímou pomoc uprchlíkům, ochranu hranic a boj proti migraci.

Dary putují do zemí s velkými uprchlickými populacemi a zemí, které čelí výrazným migračním tlakům. „Jsme jednou z nejaktivnějších zemí. Důsledně pomáháme těm nejpotřebnějším zemím, které mají s migrací největší problémy,“ uvedl v tiskové zprávě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Program Pomoc na místě bude podle schválených priorit reagovat na současnou migrační a uprchlickou situaci v blízkém okolí EU. Ministerstvo vnitra v rámci programu poskytne peníze například na projekty určené na posilování ochrany hranic, podporu návratů a reintegraci či boj proti migraci.

Program Medevac se bude soustředit na vysílání lékařských týmů do zemí zasažených uprchlickou a migrační krizí. Případné finanční a materiální dary budou určeny zejména na rozvoj zdravotnictví, součástí programu budou i školení a stáže zahraničních zdravotníků v Česku. Program se zaměří na Irák, Jordánsko, Libanon, Ghanu, Rwandu, Senegal či Zambii.

Oba programy budou poskytovat také asistenci Ukrajině zasažené ruskou vojenskou agresí. Na základě loni schváleného programu bude na tuto pomoc vyhrazeno 120 milionů korun.

-čtk-