Ilustrační foto: Pixabay

Bílý dům dá na vývoj nových vakcín miliardy dolarů. Startuje projekt Next Gen

Cílem nového projektu financovaného z federálního rozpočtu USA je vývoj nových vakcín proti koronaviru a léků proti covidu založených na monoklonálních protilátkách. Bílý dům si však od projektu Next Gen slibuje také vakcíny proti jiným typům koronaviru, ale i to, že se může stát odrazovým můstkem pro vývoj vakcín proti dalším virům způsobujícím onemocnění dýchacích cest, píše americký deník The Washington Post.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena spouští program, jehož primárním cílem je urychlit vývoj nových vakcín proti koronaviru, ale také nových léků proti nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Nejde jen o reakci na stále probíhající mutaci původního viru SARS-CoV-2, ale o to být připraven na případné nové mutace, které by se mohly objevit.

Projekt Next Gen, jak se program jmenuje, navazuje na obdobný program vyhlášený předchozí administrativou Donalda Trumpa nesoucí název Operation Warp Speed. Zatímco Operation Warp Speed spolykal kolem 18 miliard dolarů (v přepočtu asi 380 miliard korun) a byl odpůrci kritizován, že jde jen o bianco šek pro farmaceutické firmy, které podporu na vývoj vakcín mohly čerpat, na Next Gen je z federálního rozpočtu USA vyčleněno zatím jen 5 miliard dolarů (v přepočtu asi 105 miliard korun).

Potřebujeme nadčasové vakcíny

„Jasně se ukázalo, že trh se v tomto směru pohybuje velice pomalu. Vláda v tom naopak může hodně věcí urychlit tak, aby z toho měl prospěch americký lid,“ řekl podle deníku The Washington Post Ashish Jha, koordinátor Bílého domu pro boj proti koronaviru.

Jha a další lidé, kteří se kolem projektu Next Gen pohybují, uvedli, že program se bude zaměřovat na tři cíle – vytvořit monoklonální protilátky, které budou dlouhodobě účinné, urychlit vývoj vakcín, které dokáží zajistit slizniční imunitu, a urychlit vývoj jakési „pankoronavirové“ vakcíny, která bude schopna chránit nejen proti novým variantám SARS-CoV-2, ale i dalším typům koronavirů.

„Potřebujeme vakcíny, které budou trvanlivé. Vakcíny, které dokáží zajistit dlouhodobou ochranu. Vakcíny, které budou účinné proti mnoha variantám. Vakcíny, které si budou umět poradit s čímkoli, co na nás matka příroda sešle,“ dodal Jha.

Velký přínos slizniční imunity

Bílý dům připomněl, že několik ohnisek infekci způsobených koronaviry v posledních dvou desetiletích podnítilo obavy z potenciálních budoucích zdravotních krizí. Šlo zejména o epidemii SARS na počátku tohoto století ve východní Asii nebo ohnisko viru MERS v roce 2012 na Středním východě. Zároveň se ukázalo, že vývoj univerzální vakcíny proti koronaviru může trvat dlouhé roky, přičemž nikdo nedokáže předpovědět, kdy se další závažná epidemie či dokonce pandemie zase objeví.

Podle Dawn O´Connellové z amerického ministerstva zdravotnictví už nějaké laboratorní práce začaly. Vláda zároveň hledá potenciální partnery ze soukromého sektoru, kteří by se do projektu mohli rovněž zapojit. „Již jsme začali mapovat terén a posuzovat, jací kandidáti na nové vakcíny jsou k dispozici, a u nichž jsou využity všechny ty úžasné technologie,“ uvedla O´Connellová pro The Washington Post.

Kdy by se mohly objevit první nové produkty na trhu a jak dlouho bude projekt Next Gen trvat, zatím nikdo nespecifikoval. Ashish Jha odmítl sdělit přesný harmonogram, podle něho bude vše záviset nejen na výrobních plánech výrobců léků, ale také třeba na tom, jak americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv bude případné kandidáty na vakcíny a nové léky posuzovat.

„Odhad časových plánů skutečně závisí na tom, jak rychle bude postupovat věda a jak rychle budou odborníci schopni změřit a posoudit účinnost a především bezpečnost takových přípravků,“ řekl Jha deníku The Washington Post. Jha také zdůraznil, že vakcíny zajišťující slizniční imunitu „budou mít velký přínos také v boji proti šíření dalších respiračních patogenů, jako například chřipce nebo RS virům“.

Pro jsou i někteří Republikáni

Rovněž odborníci potvrdili, že je nutné takové vakcíny začít testovat co nejdříve. „Potřebujeme se k nim rychle posunout, což vyžaduje signifikantní vstup vlády, a to jak v podpoře výroby, tak distribuce takových vakcín, a to napříč společnosti,“ uvedl pro The Washingon Post Akiko Iwasaki, imunolog z Yaleovy univerzity.

Projekt Next Gen se od svého předchůdce liší zejména v objemu alokovaných peněz. Lidé z okolí Bidenovy administrativy však dávají najevo, že jsou v případě potřeby připraveny vyčlenit další zdroje, pokud to bude nutné. A zdá se, že projekt najde podporu i u některých republikánských politiků. Ti totiž sami v minulosti volali po něčem jako Warp Speed 2.0.

Zdeňka Musilová