Foto: Freepik.com

Hospodaření krajských nemocnic na Vysočině loni skončilo ziskem

Hospodaření krajských nemocnic na Vysočině loni skončilo v kladných číslech, v součtu mají zisk takřka deset milionů korun. Hospodářský výsledek ale není tak dobrý, jako byl v roce 2021, kdy byl zisk nemocnic přes 37 milionů korun. Informoval o tom náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

„Je to horší, než to bylo v roce 2021, ale všechny nemocnice jsou v kladných číslech. V těch končí prakticky už od roku 2019. Nejvyšší zisk má jihlavská nemocnice,“ řekl Novotný.

Zlepšené hospodaření nemocnic se podle něj projevuje také tím, jak rychle zvládají hradit své závazky. „Snižujeme závazky po lhůtě splatnosti, dřív jsme se pohybovali až v ročních lhůtách. Teď se ale maximálně jen v řádech milionů při miliardových hospodařeních nemocnic lhůty pohybují do půl roku. A některé nemocnice nemají vůbec žádné závazky po lhůtě splatnosti, vejdou se do 30 dnů,“ řekl dále Novotný.

Nemocnice Jihlava loni hospodařila se ziskem osm milionů korun, její předloňský výsledek hospodaření byl takřka 13 milionů korun. Přes milion korun zisku měla loni nemocnice v Pelhřimově, v řádech tisíců nebo statisíců skončilo hospodaření v nemocnicích v Třebíči, Novém Městě na Moravě a Havlíčkově Brodě.

V roce 2021 byla nejdůležitějším faktorem pro hospodaření nemocnic pandemie covidu-19. „Ať už v tom negativním, nebo pozitivním smyslu. Negativní to bylo v tom, že se nemohlo operovat, nemocnice byly plné covidových pacientů, ale byly tam zase příplatky za jejich ošetřování, to byl z hlediska hospodaření přínos,“ řekl Novotný. Zásahem bylo také nařízené zvýšení mezd, kvůli kterému vzrostly osobní náklady o deset procent. Zvolna začaly stoupat i náklady na zdravotnický materiál.

„V roce 2022 bylo nařízení vlády (o růstu mezd) o šest procent a začaly hodně růst ceny vstupů, především ve zdravotnickém materiálu, ale i u pohonných hmot a energií,“ uvedl Novotný. Covid-19 už podle něho loni nebyl vůbec kompenzovaný.

Kraj Vysočina je zřizovatelem pěti nemocnic, které patří k významným zaměstnavatelům, dohromady mají asi 6000 pracovníků.

-čtk-