Foto: Wikimedia

Praha pošle zdravotnický materiál Ukrajině, připravuje i zaslání sanitek

Pražský magistrát pošle zdravotnický materiál v hodnotě asi 13,7 milionu korun na Ukrajinu. Dnes o tom rozhodli zastupitelé města. Praha již dříve válkou zasažené zemi poslala například naftová topidla a elektrocentrály, podle náměstkyně primátora Alexandry Udženiji (ODS) nyní ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou připravuje zaslání sanitních vozů. Systémy magistrátu dnes kvůli podpoře Ukrajiny napadli ruští hackeři.

Schválená dodávka bude podle Udženiji zahrnovat ochranné roušky, rukavice, obleky, návleky, pokrývky hlavy, respirátory a vakcinační sady s jehlou. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dodal, že na daru se prostřednictvím videohovoru dohodnul přímo se starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem.

Udženija dnes také řekla, že pomoc Ukrajině ze strany Prahy bude pokračovat a aktuálně jedná se zdravotnickou záchrannou službou a Českým červeným křížem o zaslání sanitních vozů včetně terénních. Záchranáři by brzy měli v rámci obnovy vozového parku obdržet nové vozy a ty staré zamíří právě na Ukrajinu, uvedla náměstkyně.

Z důvodu podpory Ukrajiny dnes podle vyjádření zástupců města čelil magistrát napadení ze strany ruských hackerů. Kvůli útoku mimo jiné nefungoval web hlavního města ani online přenos dnešního jednání zastupitelstva, nyní už jsou v provozu. Podle informací magistrátu šlo o takzvaný DDoS útok, tedy zahlcení cílových serverů velkým množstvím dotazů, a neunikla žádná data.

Rusko zahájilo vojenský útok na Ukrajinu loni 24. února. V Praze od té doby získalo pobytové oprávnění více než 100.000 ukrajinských uprchlíků, převážně žen a dětí. Město kromě Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, které nedávno převzal stát, založilo také Centrum následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny zajišťující dlouhodobější služby a asistenci těm Ukrajincům, kteří v metropoli alespoň prozatím zůstali. Nedávno vedení města schválilo také financování druhého kola grantů pro neziskové organizace pomáhající ukrajinským uprchlíkům za 65 milionů korun.

-čtk-