Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich na jednom z kulatých stolů ZD. Foto: Radek Čepelák

Svaz zdravotních pojišťoven navrhuje změny zdravotního pojištění

Větší efektivita systému zdravotního pojištění, menší zátěž pro stát a širší možnosti výběru pro pojištěnce. To jsou přínosy, které si Svaz zdravotních pojišťoven ČR slibuje od svého návrhu změn systému zdravotního pojištění, které včera představil prezident svazu Ladislav Friedrich. Patří k nim například větší oddělení systému od státních zásahů, širší nabídka služeb a spojení s nemocenskou.

Systém veřejného zdravotního pojištění vyžaduje stále vyšší náklady. „U ministerstva zdravotnictví vidíme snahu o hledání cest, jak české veřejné zdravotnictví zefektivnit. Chceme proto do diskuse přinést další varianty, s nimiž bychom mohli pracovat,“ říká prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Svaz zdravotních pojišťoven, který sdružuje všech šest tuzemských zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven s více než 4,5 miliony pojištěnců, proto předestřel návrhy změn v systému zdravotního pojištění. Jejich součástí je například idea odvozovat pojistné za státní pojištěnce od výše příjmu či průměrných mezd, zavedení individuálních programů pro pojištěnce, větší smluvní volnost a sjednocení zdravotního a nemocenského pojištění.

Prezident svazu věří, že by navrhované změny vedly k větší efektivitě, menší zátěži pro stát a větším možnostem výběru pro pojištěnce. „Obecně považujeme za rozumné podporovat konkurenci jak pojišťoven, tak i zdravotníků, a vytvářet tak tlak na kvalitu a cenu,“ dodává.

Smluvní volnost v cenových jednáních

V cenových jednáních se stát dostává pod politický tlak směrem k navyšování úhrad, jejichž výši téměř beze zbytku určuje všeobecně závazná úhradová vyhláška. Tím se však podle Friedricha maže potenciál úspor u tržních cen, které by v řadě případů mohly být nižší. Je přesvědčen, že v modelu, kdy by cenová jednání byla pouze v gesci pojišťoven a poskytovatelů, by to vedlo k posílení pozice pojišťoven, k lepším cenám a vytvoření potřebných zdrojů pro bonifikaci kvality a úhradu nových postupů. Státu by i nadále zůstala kontrolní a dozorová role nad činností pojišťoven.

Prospěšné by podle něj mohlo být i sjednocení nemocenského a zdravotního pojištění, sjednocení řízení, úhrady a spoluúčasti u financování sociálně zdravotní péče o seniory a také stabilní prostor a mandát pro provádění komerčního pojištění. Byť připouští, že většina ze zmíněných změn vyžaduje alespoň minimální trvalou politickou shodu.

„Budeme-li zdravotnictví řídit jen dílčími operativními zásahy, je to samozřejmě také možné, ale pak musíme počítat s tím, že náklady dlouhodobě porostou, a to rychlejším tempem, než o kolik poroste ekonomika a platby pojistného,“ uvádí ve své zprávě Svaz zdravotních pojišťoven ČR. Také úspěšná elektronizace českého zdravotnictví by podle něj měla být založena na jasné vizi celkového rozdělení rolí, kompetencí a zodpovědnosti.

-les-