Pražský primátor Bohuslav Svobod. Foto: Facebook Bohuslava Svobody

Svoboda končí i ve správní radě VZP, zřejmě ho nahradí Polák

Poslanec ODS Bohuslav Svoboda kvůli zvolení do funkce pražského primátora končí ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Poslanecký klub ODS v úterý vybral jeho nástupce, kterého by mohla ve středu potvrdit Poslanecká sněmovna, uvedl Svoboda večer na twitteru. Nahradit ho má jeho stranický kolega Ferdinand Polák.

„Teď na klubu padlo rozhodnutí, že pana Svobodu (s lítostí) stahujeme a nastoupí náš náhradník,“ sdělil Seznam Zprávám předseda poslanců ODS Marek Benda.

Svoboda avizoval už v polovině února, že ve správní radě největší tuzemské zdravotní pojišťovny skončí. Ještě minulý týden se však jednání správní rady zúčastnil, uvedly Seznam Zprávy. Svoboda serveru řekl, že VZP opustí, až za něj ODS navrhne náhradu.

Ferdinand Polák je bývalým náměstkem ministra zdravotnictví z éry ministra Leoše Hegera (TOP 09) a je také místostarostou pražské čtvrti Klánovice. Jako náhradníka do správní rady ho už loni na začátku roku schválili poslanci. Členství ve správní radě VZP je spojeno s měsíční odměnou 22 tisíc korun.

Devětasedmdesátiletý Svoboda kvůli funkci primátora rezignoval na funkci předsedy sněmovního zdravotního výboru. Na této pozici ho vystřídala Zdenka Němečková Crkvenjaš. Skončil i jako přednosta gynekologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Svoboda se stal pražským primátorem v polovině února. Už před zvolením oznámil, že zůstane jen řadovým poslancem.

ČTK