Václav Vachta hovoří na summitu Technologie a inovace ve zdravornictví. Foto: Radek Čepelák

Vachta: Digitalizace je úspěšná, když se stane masovou

Digitalizace přináší nesporné benefity pacientům, zdravotnickým zařízením i pojišťovnám. Skutečně úspěšná je ale až v případě, že se masivně dostane do populace. Zapojení telemedicíny šetří čas lékařů, čímž narůstá kapacita celé zdravotnické sítě, což se následně pozitivně projeví i v nákladech systému. Na summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví to řekl Václav Vachta, CEO společnosti Infini One, která si klade za cíl digitalizovat zákaznické cesty ve zdravotnictví pro pacienty i zdravotníky, a tím zvyšovat dostupnost a efektivitu zdravotní péče, kapacitu zdravotnictví i míru osobního zapojení pacientů do péče.

„Z mého pohledu je telemedicína komponentou digitalizace. A jak víme z jiných oborů, digitalizace primárně slouží k pokroku, ke zvýšení efektivity a zlepšení procesů – a ve zdravotnictví by to nemělo být jinak,“ řekl na summitu Vachta. A dodal, že si myslí, že by pojišťovny měly podporovat digitalizaci zákaznických cest, digitalizaci by každopádně neměly přijímat z povinnosti, ale „měly by se rozhodovat podle toho, co je pro ně výhodné“. Telemedicínu šéf Infini One považuje za komponentu, která umožňuje lepší průchodnost, efektivitu a kompenzaci pacienta.

Účastníci panelové diskuse na summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví. Zleva: Spoluzakladatelka Mindwell Jelena Holomany, ředitel OR-CZ Michal Mačát, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Nosek, CEO Infini One Václav Vachta, statutární zástupce ředitele ÚZIS Vladimíra Těšitelová a ředitel Nemocnice Havířov Norbert Schellong.

Chat je efektivnější než videohovory

Digitalizace podle Vachty přináší nesporné benefity pacientům, zdravotnickým zařízením i plátcům péče. „Pro pacienta je to naprosto jednoznačně lepší dostupnost zdravotní péče, klíčovou roli v tom hraje telemedicína, která umožňuje aktivní zapojení pacienta do péče i jeho edukaci na dálku. Podle Vachty bude v budoucnu digitalizace zdravotnictví samozřejmostí. „Jako si dnes většina z nás už ani neumí představit život bez mobilního bankovnictví, nebude důvod nemít svá privátní zdravotní data v nativní mobilní aplikaci a komunikovat jejím prostřednictvím se svým lékařem nebo zdravotnickým zařízením,“ myslí si CEO Infini One.

„Pro zdravotnická zařízení by mělo být cílem digitalizace procesů to, aby byl nalezen způsob, jak zvýšit průchodnost a efektivitu,“ řekl Vachta, podle něhož jsou základními stavebními kameny tohoto zefektivnění triáž (třídění pacientů a jejich průchod systémem) a automatický přenos klinických hodnot přímo do informačního systému lékaře. „Velkým pomocníkem, kterého bych v rámci telemedicíny vypíchl, je asynchronní chat. Na chat se přešlo z videohovorů, ukázalo se totiž, že je daleko efektivnější, dává časový prostor oběma stranám. A efektivní čas se zásadně zkracuje, ve chvíli, kdy má lékař k dispozici zdravotní dokumentaci, klinické nálezy a fotografie. Video pak používá zhruba v 5 procentech případů,“ vysvětluje Vachta. Digitalizace přináší i lepší medicínské výsledky kompenzovaných pacientům a zlepšuje pracovní prostředí. „Zahraniční studie dokazují, že tam, kde efektivně zavedli digitalizaci, se snížila fluktuace, protože se snížil tlak na zdravotnický personál,“ řekl CEO Infini One.

Na druhém ročníku summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví vystoupil i premiér Petr Fiala.

Digitalizace přináší podle Vachty mnohé výhody i pro plátce. „Dochází k eliminaci duplicitních vyšetření i posílení kapacity sítě smluvních partnerů,“ říká. Lékaři navíc mohou efektivněji odbavovat požadavky svých pacientů (ať už osobně, skrze telemedicínu nebo díky triáži přes střední zdravotní personál), čímž narůstá kapacita celé sítě. Digitalizace také snižuje náklady na zdravotní péči díky lepší kompenzaci pacientů.

Digitalizace zdravotnictví je podle Vachty úspěšná, pokud se masivně dostane do populace. „Projekty, které jdou po vertikálách jsou prospěšné a pomáhají určité skupině pacientů, ale nelze mluvit o digitalizaci zdravotnictví celé země,“ tvrdí. Zemí, kde se digitalizace dostala nejdále, je podle něj Dánsko, kde dnes 66 procent populace využívá nějakou zdravotní aplikaci.

Auditorium II. ročníku summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví.

„A díky tomuto masivnímu využívání, se vyplatí investovat do dalšího zlepšování a zefektivňování zákaznických cest a přístupů a léčebných plánů. Díky obrovské penetraci je to následně hodně vidět i v nákladech systému, řekl šéf Infini One. A dodal: „Cílem tedy je, aby nástroje digitalizace a telemedicíny využívala co nejširší populace. A pak i zdravotní pojišťovny uvidí, že to přináší znatelné úspory.“

Většinu požadavků vyřídí střední zdravotní personál

Jak by měl vypadat ideální průchod pacienta digitalizovaným zdravotnickým systémem, ukazuje příklad technologické společnosti Doctrin, která do zdravotnických zařízení ve Švédku implementuje telemedicínský nástroj: Každý primární vstup je digitální, takže je užita automatizace vstupu do péče, dotazník, který roztřídí požadavků pacientů. „A následně dochází k triáži – část požadavků řeší administrativa, část střední zdravotnický personál, část lékař pomocí telemedicíny a jen u části pacientů vyhodnotí, že je potřebuje vidět i fyzicky,“ vysvětlil Vachta. Zhruba 60 procent požadavků, kvůli kterým pacienti chodili do ordinace, řeší v takovém modelu střední zdravotní personál. A lékař se pak může věnovat složitějším případům a narůstá mu kapacita.

Na summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví diskutovali také (zleva) ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant, ředitel VZP Zdeněk Kabátek a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Pacient má ve svém mobilním zařízení ideálně své záznamy, možnost se objednat, takzvanou digitální kliniku, čili využití telemedicíny pro péči, ověřovač symptomů a v budoucnu tam bude mít i umělou inteligenci, která bude nabízet diagnózu. Zároveň dochází na straně lékařů a zdravotnických zařízení i k digitalizaci léčebných postupů, ke kterým se poté pacient ve své aplikaci také dostane. Pro lékaře je klíčové, aby měl vše přehledně v jednom informačním prostředí, kterým je NIS nebo ambulantní informační systém.

Infini One se již přestává věnovat webovému prostředí a zaměřuje se jen na mobilní aplikace. „Z pohledu rozvoje už je webové prostředí mrtvé, pomalu umírají i tablety a postupně všichni ve všech oblastech přecházejí na mobilní nativní aplikace. Je to uživatelsky mnohem pohodlnější, protože mobilní prostředí umožňuje okamžité ověření přes biometriku, aniž byste museli zadávat nějaká hesla, snadno si načtete čárový kód léku a podobně. Zásadní pro kompenzované pacienty je možnost mét přímo v aplikaci svůj léčebný plán,“ uvedl Vachta.

Digitalizace a telemedicína vyžadují i širší změny ve stylu práce ve zdravotnických zařízeních. „Najednou se objeví nové role lidí, kteří musí administrovat jak organizaci péče z hlediska objednávání, tak agendu týkající se telemedicíny – například zařazování dotazníků, ale i spoustu dalších činností. Také je potřeba někdo, kdo pomáhá nastavovat a implementovat léčebný plán,“ vysvětlil Vachta.

Přátelská atmosféra prvního dne summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.

Základními pilíři úspěchu digitalizace jsou podle něj legislativa, úhradový systém a podpora inovací. „Pokud jedna z těchto oblastí nebude fungovat, v Česku se digitalizace nerozběhne,“ upozornil CEO Infini One. „A pokud chceme v Česku masové využití digitalizace, bez participace pojišťoven to nepůjde,“ uzavřel Václav Vachta.

Václav Vachta je CEO společnosti Infini One, pod jejíž křídla patří firmy Medicalc a Cyber Fox. Medicalc je předním tuzemským poskytovatelem nemocničních informačních systémů, s implementacemi ve více než 70 zdravotnických zařízení – ve fakultních i regionálních nemocnicích a také ve většině soukromých zdravotních skupin v České republice. Cyber Fox zase dodává digitální řešení napříč obory, v posledních pěti letech se více zaměřuje na zdravotnictví – spolupracuje se skupinou EUC a její dceřinou společností Canadian Medical. „Medicalc a Cyber Fox společně vytvářejí řešení, které by mělo dále posunout zdravotní informační systém směrem k digitalizaci,“ vysvětlil Vachta.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za podporu summitu společnostem Roche, Zentiva, ORCZ, Medtronic, Medicalc, Novartis, Alk, Akeso, EUC, MyCom, Satum a zdravotním pojišťovnám VZP, ZP MV a RBP.

Na summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví vystoupili také (zleva) generální ředitel Roche ČR Erik Lundgren, premiér ČR Petr Fiala a vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann.
Kuloární diskuse o přestávce mezi jednotlivými bloky summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.
Auditorium II. ročníku summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví.