Foto: Wikimedia

Vlna stávek pracovníků ve zdravotnictví ve Velké Británii nekončí. Protesty budou pokračovat i v květnu

Britští pracovníci ve zdravotnictví budou ve svých stávkách pokračovat. Nejsou spokojeni s vládními návrhy na zvýšení jejich platů, což je vede k tomu, že zdravotníci vyjdou do ulic i v květnu. První květnová stávka se uskuteční hned ve dni, na který připadá Svátek práce. Zapojí se do ní pracovníci dvou londýnských nemocnic, uvedl portál britského deníku Evening Standard.

Zaměstnanci londýnských nemocnic Guys a St Thomas, které patří do systému Národní zdravotnické služby (NHS – National Health Service) budou mezi prvními, kdo odstartuje novou vlnu stávek pracovníků ve zdravotnictví ve Velké Británii. Ta by měla začít hned 1. května, pracovníci zmíněných zdravotnických zařízení totiž odmítli vládní návrh na zvýšení jejich platů.

Očekává se, že ve Svátek práce jako první vstoupí do stávky zdravotní sestry, lékařští vědečtí pracovníci a zaměstnanci, kteří mají na starost správu nemocničních budov. Avizované protesty pak nahnaly více než 22 tisíc obyvatel Londýna do zdravotnických zařízení dříve, právě aby se vyhnuli dopadům plánované stávky. Ti však museli na vyšetření čekat i více než dvanáct hodin.

Vláda neumí najít peníze, hudrují odbory

Stávky a protesty zdravotníků pak způsobují mezi pacienty nejen chaos, ale i vynucené změny v plánování vyšetření. Podle deníku Evening Standard, který se odkazuje na oficiální statistiky NHS, muselo být v celé Anglii jen mezi 11. a 15. dubnem přeobjednáno téměř 200 tisíc pacientů, kteří již měli naplánovanou hospitalizaci.

Členové odborového svazu Unite v Anglii zatím stále hlasují o vládní nabídce na zvýšení platů o pět procent pro letošní rok. Hlasování sice končí až 28. dubna, ale dosud známé výsledky jasně ukazují, že členové Unite ve velkém počtu jednotlivých místních odborových sdružení v rámci NHS hlasují pro odmítnutí této nabídky, jelikož ji vnímají jako zcela nedostatečnou.

„Jsme také stále více rozzlobení, že vláda nedokázala splnit svůj závazek najít nové peníze na zaplacení svých návrhů místo toho, aby krátila jiné rozpočty na zdravotnictví,” uvedl odborový svaz Unite začátkem tohoto týdne.

Ministerstvo: Platová dohoda je spravedlivá

Odbory prý zkrátka nemohly doporučit svým členům, aby akceptovali vládní návrh na zvýšení platů, protože se „ani zdaleka nepřibližoval inflaci, která je v současnosti na úrovni 13,8 procenta“. Nabídka britské vlády anglické větvi odborů Unite ani neodpovídá růstu platů členům skotské větvě odborového svazu Unite.

„Pokud se vláda chce nové vlně stávkových akcí vyhnout, musí se vrátit k jednacímu stolu a vyložit na něj více peněz. To pro začátek znamená zvýšení jednorázového příspěvku,“ uvedla generální tajemnice odborového svazu Unite Sharon Grahamová. Podle ní jinak hrozí, že do stávek se bude zapojovat stále větší počet členů odborových svazů Unite po celé zemi.

Britské ministerstvo zdravotnictví a sociální péče ale odmítá, že by vláda nebyla k požadavkům odborů vstřícná. „Po konstruktivních diskusích se všechny strany shodly na tom, že platová dohoda byla spravedlivá a nabídka rozumná. To dokazuje souhlas s nabídkou ze strany odborového svazu Unison, který zahrnuje největší podíl pracovníků NHS,“ uvedl mluvčí ministerstva. Podle zdravotnického rezortu „stávky nejsou v zájmu nikoho, nejméně pak v zájmu pacientů“.

Napětí roste už od léta

Nespokojenost zaměstnanců v britském zdravotnictví narůstá už řadu měsíců a větší protesty se ve Velké Británii objevují už od loňského léta. Jen do konce letošního února se do stávek zapojilo už asi půl milionu pracovníků. Stávky přicházejí ve vlnách a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se blížil jejich konec.

Poslední velké stávky proběhly v uplynulém týdnu, kdy do čtyřdenní stávky vstoupily desetitisíce mladých lékařů v Anglii, sdružených v odborovém svazu BMA. Ten po britské vládě požadoval zvýšení platů o 35 procent. Od ministra zdravotnictví Stevea Barclayho však zatím žádná nabídka nepřišla. Barclay dokonce stávkující kritizoval, že vystavují pacienty riziku, což ho prý „extrémně zklamalo“. Zdravotníky dokonce obvinil, že svůj protest naplánovali na rušné období po velikonočních svátcích.

Zdeňka Musilová