Ilustrační foto: archiv ZD

VZP odhaduje letošní ztrátu na maximálně 4,2 miliardy

Za letošní rok očekává management Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) náklady vyšší než příjmy, a to o zhruba 4,2 miliardy korun. Po jednání správní rady pojišťovny to v pondělí řekl její místopředseda Miroslav Kalousek (TOP 09). Původně pojišťovna plánovala deficit 5,5 miliardy korun. VZP bude muset sáhnout do rezerv z minulých let. Na běžném účtu měla na konci března 16,6 miliardy korun a v rezervním fondu 3,6 miliardy korun.

„Osobně se domnívám, že výsledek bude ještě lepší, ale respektuji konzervativní odhad a opatrnost. Dovolím si tvrdit, že rozhodně nebude horší než 4,2 miliardy,“ řekl Kalousek.

Výsledek hospodaření VZP na konci března byl 1,8 miliardy korun. V prvním čtvrtletí byly její příjmy z odvedeného pojistného zaměstnanců, zaměstnavatelů a živnostníků a plateb státních za děti, seniory nebo nezaměstnané 67,4 miliardy korun. Výdaje byly 65,6 miliardy korun, z nichž 62,9 miliardy šlo přímo na zdravotní služby.

Náklady na uprchlíky z Ukrajiny přes 2 miliardy ročně

Na přibližně 220 milionech korun měsíčně se podle předsedy správní rady Toma Philippa (KDU-ČSL) ustálily náklady pojišťovny na zdravotní péči o válečné uprchlíky z Ukrajiny. Od března 2022 za ně pojišťovna zaplatila celkem 2,21 miliardy korun. Eviduje jich k dnešnímu dni asi 260 tisíc, u ostatních pojišťoven jich je téměř desetkrát méně.

Za velkou část z uprchlíků dál platí zdravotní pojištění stát jako za ostatní státní pojištěnce, jsou to zejména děti, senioři, matky pečující o malé děti. Asi čtvrtina je zaměstnaná nebo podniká, takže pojistné za ně už stát nehradí. Zaměstnanců z řad uprchlíků eviduje VZP k dnešku 64 tisíc, živnostníků 3200. Běženci, kteří v zemi pobývají déle než 150 dní a nespadají do žádné kategorie státních pojištěnců, si musí pojištění hradit sami.

V systému veřejného zdravotního pojištění je zapojeno sedm zdravotních pojišťoven, VZP má asi 59 procent klientů. Podle údajů ministerstva financí počítají dohromady s příjmy 464,1 miliardy korun a výdaji 471,3 miliardy korun. Schodek předpokládá 7,5 miliardy korun. Svaz zdravotních pojišťoven, které sdružuje šest menších mimo VZP, v lednu odhadoval, že schodek může být až 12 miliard Kč a hrozí vyčerpání rezerv.

ČTK, red