Protesty, organizované německým odborovým svazem, přinesly ovoce. Foto: Marburger Bund

Německo v úterý ochromila výstražná stávka lékařů městských nemocnic. Chtějí vyšší platy

Odborové organizace vyzvaly k výstražné stávce lékařů v městských nemocnicích po celém Německu. Ty zaměstnávají kolem 60 tisíc lékařů, k protestům se plánovaly připojit desítky nemocnic ve všech spolkových zemích Německa. Důvodem je nespokojenost s dosavadním vyjednáváním o navýšení platů, uvedlo několik německých médií včetně odborného deníku Deutsches Ärzteblatt.

Zdá se, že vlna stávek zaměstnanců v německém zdravotnictví hned tak neskončí. Po zdravotních sestrách k nejkrajnější formě protestů sáhli také lékaři, kteří pracují v městských nemocnicích.

Vyjednávání o jejich mzdách totiž ani po čtyřech kolech jednání nedospělo k dohodě, a tak odborový svaz Marburger Bund vyzval k úterní výstražné stávce. Asociace městských zaměstnavatelských svazů (VKA – Vereinigung der kommunalen Arbeitgeberverbände) však důvodům protestu nerozumí. Podle ní totiž jednání k úspěšnému konci směřovala.

Ke stávkám není důvod, tvrdí zaměstnavatelé

Wolfgang Heyl, který za VKA s odbory vyjednával, poukázal na to, že v rozhovorech bylo nedávno dosaženo významného pokroku. „Proto není absolutně žádný důvod, aby Marburger Bund nyní znovu vyzýval k protestní akci. Současný stav jednání nevyžaduje výstražnou stávku, protože jsme fakticky v cílové rovince,“ řekl Heyl mimo jiné odbornému deníku Deutsches Ärzteblatt.

Heyl odboráře ujistil, že VKA má „zájem na řešení konfliktu“. Podle VKA zaměstnavatelé již dříve slíbili kompenzaci inflace ve výši 3 000 eur a „značné zvýšení mezd”. Výstražné stávky prý rozhovory neposílí. „Pouze zatěžují nemocnice a pacienty. To je nejen zbytečné, ale také nepřiměřené,” dodal Wolfgang Heyl.

Lékaři prý projevili trpělivosti už dost

„Lékařky a lékaři v městských nemocnicích jsou unaveni tím, že zaměstnavatelé znovu a znovu finální dohodu odkládají,“ řekl v předvečer výstražné stávky vyjednavač Marburger Bundu Christian Twardy deníku Deutsches Ärzteblatt. Odbory prý očekávají férovou nabídku, která odráží velké pracovní vytížení zdravotníků a zohledňuje také růst cen od posledního zvýšení platu.

Zdůraznil, že lékaři museli být během tohoto vyjednávání velmi trpěliví, ale že trpělivost již dosáhla svého konce. „V dalším jednání musí VKA už konečně vyložit karty na stůl a projevit ochotu se dohodnout,” dodal Twardy.

Další jednání o mzdách proběhne 22. května

Odborový svaz Marburger Bund proto znovu vyzval své členy po celé zemi k celodennímu přerušení práce v úterý 9. května. Hlavní shromáždění se mělo uskutečnit ve Frankfurtu nad Mohanem.

K protestu se podle řady německých médií připojili lékaři z městských nemocnic prakticky po celém Německu. Jen v Dolním Sasku stávku ohlásilo na 23 městských nemocnic, další desítky se pak měly připojit v jiných spolkových zemích.

Příští jednání o mzdách mezi zástupci lékařů a lékařek městských nemocnic je naplánováno na 22. května. Vyjednává se o mzdách zhruba 60 000 lékařů v celém Německu. Pokud se opět nedospěje k dohodě, pravděpodobně je na pořadu dne další stávka.

Zdeňka Musilová