Vít Rakušan na pracovní cestě v Ghaně. Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Rakušan v Ghaně zahájil misi MEDEVAC českých expertů na plastickou chirurgii

Místopředseda české vlády a ministr vnitra Vít Rakušan dnes v Ghaně se zástupci podnikatelské mise jednal s několika politickými představiteli o zdravotnickém či bezpečnostním průmyslu. S členy tamní vlády hovořil o boji proti terorismu či kybernetické bezpečnosti, což jsou oblasti, v nichž Česko s touto africkou zemí již spolupracuje. Rakušan také zahájil v Ghaně misi programu MEDEVAC zaměřenou na plastickou chirurgii a také Česko-ghanský zdravotnický seminář.

„Ghana je v Africe jedním z našich klíčových partnerů,“ poukázal Rakušan. „Jednání byla velmi konkrétní. Bavili jsme se o pokračování v projektu MEDEVAC, o zjednodušení podmínek pro naše lékaře a dodávku medicínského zboží sem do Ghany,“ uvedl.

Program MEDEVAC funguje v Ghaně od roku 2019. Od té doby se českým odborníkům podařilo provést 261 operací u 238 pacientů. Mise se zaměřují na pacienty z nejchudší části ghanské populace, často s komplikovanými diagnózami. Po úspěšných misích zaměřených na ortopedii a gynekologii se od loňského roku uskutečňuje také mise plastické a rekonstrukční chirurgie zaměřená na sledování traumatologie především u žen a dětí s vrozenými vadami končetin nebo po těžkém popáleninovém poranění. Rakušan nyní v Ghaně zahájil další fázi mise v partnerské nemocnici Cape Coast Teaching Hospital, která je pokračováním úspěšné mise lékařů plastické chirurgie FN Královské Vinohrady.

Rakušan v Ghaně pobýval od 30. dubna do 2. května. Hlavními tématy této cesty byly bezpečnost Afriky a EU, stabilita regionu nebo podpora místního zdravotnictví. V rámci své cesty po Africe už navštívil Senegal, kde předal dar pro místní nemocnici, dnes se přesouvá do Rwandy, kde návštěvu 5. května zakončí.

-čtk, mk-