Foto: Flickr

Téměř desetina Čechů denně pije alkohol, vyplývá z výroční zprávy o závislostech

Skoro 900 tisíc lidí denně pije alkoholické nápoje. Zatímco závislí muži častěji pijí lihoviny a pivo, ženy se přiklání k vínu. Ztráty a dopady závislosti na alkoholu experti vyčíslili až na 55 miliard korun ročně. Vyplývá to z výroční zprávy o závislostech, jejíž výsledky na tiskové konferenci dnes představila šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová. Vláda v konsolidačním balíčku k ozdravení státních financí počítá se zvýšením daní na alkohol, u tichého vína chce ale dál zachovat nulové zdanění.

Průměrný obyvatel Česka spotřebuje za rok asi deset litrů čistého alkoholu. Česká republika se tak v pití řadí na přední příčky. Podle zprávy rizikově pije 1,5 až 1,7 milionu lidí. Podle zprávy víc pijí muži a častěji jsou také závislí. Obvykle navíc kombinují různé druhy alkoholických nápojů. „U žen se více objevuje pití vína. Vzorce pití mezi ženami jsou jiné. Ženy častěji pijí o samotě. Začne to nevinným pitím, skleničkou večer. Překlopí se to do denního pití,“ popsala šéfka střediska. Podle zjištění také více ubývá pacientů v zařízeních a lidé spíše vyhledávají ambulantní léčbu.

Podle Chomynové na předávkování alkoholem ročně umírá asi pět desítek lidí. S užíváním alkoholu se pak spojuje dalších asi 6 000 až 7 000 úmrtí. Dopady pití v Česku činí podle propočtů 35 až 55 miliard korun.

Častěji si cigaretu zapálí muži než ženy, což se podle studií dlouhodobě nemění. Změny experti ale pozorují u mladých lidí, kdy od roku 2011 mezi dospívajícími ubývá těch, kteří kouří klasické cigarety, a naopak roste popularita elektronických cigaret a zahřívaného tabáku. Zlomovým okamžikem je podle Chomynové přechod ze základní na střední školu, kdy míra kouření narůstá. V maturitním ročníku pravidelně kouří 12 procent studentů a studentek.

Celkem 13 až 15 procent dospělých užívá léky rizikově. Sedativa, hypnotika či opioidní analgetika bere déle než šest týdnů, bez předpisu či v rozporu s doporučením lékaře kolem 1,35 milionu lidí. „Míra nadužívání a zneužívání léků je relativně na vysoké úrovni,“ uvedla šéfka centra. V posledních 12 měsících si léky na spaní či uklidnění bez předpisu, tedy sedativa a hypnotika vzalo devět procent dospívajících. Častěji to byly dívky. Česko se řadí na přední příčky,“ podotkla Chomynová.

Nejčastější nelegální drogou nadále zůstává konopí, které v posledním roce užila až desetina dospělých, nicméně klesá podíl užívajících dospívajících. Podle zprávy mají také stejnou zkušenost s marihuanou chlapci i dívky, zatímco dřív to byli častěji chlapci. „Rozdíly se úplně setřely,“ podotkla šéfka centra.

Nelegální drogy v Česku užívá asi 45 tisíc lidí, z nichž 41 tisíc si látky píchá. Ve srovnání s jinými státy má tak Česko vysoký podíl injekčních uživatelů. Naopak výskyt infekčních onemocnění mezi závislými je nízký. Sedm z deseti uživatelů totiž využívá nějaké služby, a to třeba výměnu jehel a stříkaček.

Zhruba 450 tisícům dospělých hrozí závislost na digitálních technologiích. Problémy s hraním má asi 200 tisíc lidí.

ČTK