Ilustrační foto: Freepik

USA otevírá hranice turistům neočkovaným proti covidu, do práce pustí nevakcinované státní zaměstnance

Americký prezident Joe Biden zrušil nařízení, která před dvěma lety zavedla povinné očkování proti covidu pro federální zaměstnance a pro zahraniční turisty při cestách do USA. Informoval o tom dnes Bílý dům. Podle Bidena vzhledem k epidemické situaci už nejsou tato opatření dál potřeba. Jejich platnost končí v pátek.

„Dál monitorujeme situaci kolem covidu-19 a výskyt virových variant a máme nástroje na to, abychom odhalili možný výskyt podstatných nových variant a reagovali na něj,“ uvedl prezident ve svém rozhodnutí o zrušení povinného očkování.

Do pátku ještě podle nařízení platí pro všechny, kdo nejsou občany USA a letecky cestují do Spojených států, povinnost prokázat se na hranicích certifikátem o prodělaném očkování proti koronaviru. Očkování také musí mít na 3,5 milionu federálních zaměstnanců a pracovníků firem, které pracují pro stát. Bez vakcíny aktuálně nemohou chodit do práce.

Už v lednu Biden oznámil, že k 11. květnu skončí v USA stav nouze a stav zdravotnické nouze vyhlášené kvůli pandemii covidu-19. Zrušení obou stavů nouze se dotkne především fungování federálních agentur a zdravotního pojištění. U lidí, kteří mají soukromé zdravotní pojištění, to bude znamenat, že si budou muset částečně hradit sami testy, očkování či léky na covid-19. Lidé, kteří nemají žádné pojištění, si budou muset vše platit sami.

ČTK