Foto: Radek Čepelák

Válek o informačních systémech: Prosadím sjednocení standardů silou, jinou budoucnost nevidím

Rozvoj a upgradování nemocničních informačních systémů – takové bylo jedno z nosných témat panelové diskuse na summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v rámci diskuse prohlásil, že sjednocení standardů, bez něhož se v digitalizaci neposuneme dál, považuje za jednu ze svých priorit. „Udělám to asi násilím. Buď to prorazím, nebo skončím, jinou budoucnost nevidím,“ řekl.

Současné možnosti nemocničních informačních systémů (NIS) pochválil na začátku diskuse ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant. „V naší nemocnici máme má to štěstí, že máme zcela nový informační systém s velkou základnou pro to, abychom mohli přidávat další moduly,“ řekl. A dodal: „Do nového NISu se nám podařilo dostat třeba modul centrálního integrovaného dispečinku, který je pro nás velmi významný. Dolaďujeme i modul managementu cytostatické terapie, v němž se využívají kompletní data z informačního systému tak, aby byl lék správně vybrán a doputoval k pacientovi, který na něj čeká na onkologii a na hematoonkologii,“ popsal Havrlant a dodal, že komponenty typu archivační systém PAX nebo mobilní vizity dnes už v informačním systému považuje za úplnou samozřejmost.

Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant hovoří v panelové diskusi na summitu Zdravotnického deníku.

Podle něj není vytvoření efektivní informační sítě tuzemských nemocnic bez zavedení moderních NISů možné, upozornil i na to, že implementace NISů čeká ještě spoustu tuzemských nemocnic. „Což se bude dít postupně, protože to rozhodně není jednoduchý proces,“ dodal ředitel ostravské fakultní nemocnice.

Do budoucna by podle Havrlanta bylo přínosné, aby byly NISy natolik sofistikované, že už by se primárně nezaměřovaly na pacientský sběr dat. „Orientace na pacienta je sice v pořádku, ale ideálně by se NIS měl postupně dostat do takového stavu, že se bude orientovat na procesní řízení dat, které v nemocnici jsou,“ uvedl Havrlant.

Účastníci panelové diskuse na summitu Zdravotnického deníku (zleva) předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus, ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant, ředitel VZP Zdeněk Kabátek, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, generální ředitel Medtronic Czechia Michal Vondraš, ředitel FN Královské Vinohrady Jan Votava a generální ředitel firmy Medtronic Czechia Michal Vondraš. Foto: Radek Čepelák

Nemocnice může odradit cena

Méně optimisticky hovořil o tématu NISů na summitu ředitel pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jan Votava. „My máme tu smůlu, že máme – na rozdíl od Fakultní nemocnice Ostrava – NIS obstaróžní, nemodulární a nerekonstrukturovatelný, bez možnosti vývoje,“ uvedl Votava.

Ředitel pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jan Votava diskutuje na summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.

Dodal ale, že na Vinohradech nepropadají trudomyslnosti, nechtějí se se současným stavem smířit a rozhlížejí se, jak situaci řešit. „V hledáčku nejen našem, ale i dalších nemocnic jsou prostředky z evropských fondů, které by mohli s řešením pomoci. Ale když mi naši IT odborníci sdělili v jakých přibližných cenových hodnotách se výměna NISu pohybuje, a to ještě ne celého, tak jsem myslel, že se zbláznili. Ve srovnání třeba s novým CT je ta cena o opravdu hodně výš,“ komentoval situaci vinohradské nemocnice její ředitel.

Hledat specifická řešení je dlouhodobě neudržitelné

O historických konotacích, současnosti i budoucnosti informačních systémů v tuzemském zdravotnictví promluvil na summitu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Když po revoluci vstupovaly informační systémy do východoevropského zdravotnictví, některé země lokalizovaly velké informační nadnárodní systémy a nabízely je nemocnicím. My jsme šli cestou, že si řada nemocnice vyvinula své vlastní informační systémy, a to prostě proto, že jsme měli spoustu šikovných odborníků. A tyhle systémy odumřeli spolu s tím, jak odešli do důchodu, nebo se s nemocnicí rozhádali jejich autoři. Což se většinou stalo zhruba 20 až 25 let po revoluci,“ popsal Válek.

Publikum se na summitu dobře bavilo a často i zapojovalo do diskusí zajímavými dotazy.

Podle něj se tento problém přenáší do současnosti a nejednotnost systémů brání dalšímu rozvoji digitalizace obecně. Ministrovou ambicí proto je sjednotit standardy. „Ale uvědomuji si, že prosadit to ve Sněmovně je velká výzva, prosadit pandemický zákon proti tomu byla procházka růžovou zahradou,“ řekl Válek. A pokračoval: „Chci standardy sjednotit v dohledné době i za cenu toho, že třeba přeložíme vyhlášku nebo zákon německý nebo rakouský. Udělám to asi násilím. Buď to prorazím, nebo skončím, jinou budoucnost nevidím.“

Podle Válka bez sjednocených standardů nemocnice jako ta vinohradská a desítky dalších „budou mít nekonečné problémy a nikdy nedokážou vysoutěžit kvalitní informační systém“. Hledat nějaká specifická řešení, která vycházejí z toho, že mají nemocnice šikovné IT týmy, je podle ministra z dlouhodobého hlediska naprosto neudržitelné. „Vidím v téhle oblasti výrazný dluh ministerstva zdravotnictví, chci definování standardů výrazně urychlit a výrazně posunout dál, aby firmy věděly, na čem jsou a s čím musí pracovat,“ uzavřel Válek.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za podporu summitu společnostem Roche, Zentiva, ORCZ, Medtronic, Medicalc, Novartis, Alk, Akeso, EUC, MyCom, Satum a zdravotním pojišťovnám VZP, ZP MV a RBP.

Kuloární diskuse o přestávce mezi jednotlivými bloky summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.
Na summitu zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví diskutoval i premiér Petr Fiala. Vlevo mu naslouchá generální ředitel Roche Česká republika Erik Lungren, vpravo vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann.
Neformální diskuse v kuloárech summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví. Na snímku předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (vlevo) a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp.