Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válkovo bilancování roku a půl vládnutí: Jednáním s Pfizerem jsme ušetřili dvě miliardy

Při příležitosti roku a půl účasti TOP 09 v koaliční vládě poslal ministr zdravotnictví svým spolustraníkům newsletter, ve kterém bilancuje, co se v resortu zdravotnictví událo a podařilo. Ve svém textu se telegraficky věnuje pandemii covidu, výpadkům léků, ohlížím se za předsednictvím EU, prosazení automatické valorizace plateb za státní pojištěnce i pomoci vojensky napadené Ukrajině. A uvedl, že díky úspěšnému jednání s firmou Pfizer ušetřil náš stát dvě miliardy korun.

Co se týče pandemie covidu, píše Válek v newsletteru, že ministerstvo pod jeho vedením vsadilo na experty a odpovědný přístup. „Mezi úspěchy, které z pohledu řady lidí již ‚expirovaly‘, řadím zvolený postup při pandemii koronaviru a české předsednictví Radě Evropské unie. Jak se říká ‚sejde z očí, sejde z mysli‘, ale přístup, který jsme zvolili při postupu pandemií, tedy sázka na osobní zodpovědnost lidí, důvěra v odborná doporučení expertů z Národního institutu pro zvládání pandemie, zrušení povinného očkování, a naopak maximální podpora toho dobrovolného, vedl v kombinaci s jednohlasnou komunikací vlády a celoplošnou očkovací kampaní Zdraví přeje připraveným k tomu, že jsme opatření mohli uvolňovat rychle, ale zároveň bez rizika chaosu a návratu nemocnosti. To vše v jasném právním rámci pandemického zákona, který státu dával jasné limity, co stát může a nemůže,“ uvedl Válek.

Ministr pochválil i české předsednictví v Radě EU. „To sice skončilo spolu s rokem 2022, ale posunulo nás do první diplomatické ligy Evropské unie a naši evropští partneři na Českou republiku pěli chválu a padala i slova o jednom z nejúspěšnějších předsednictví za desítky let. Česká republika vedla Radu EU ve zlomových okamžicích války na Ukrajině, kdy na mnoha frontách byla nezbytná jednomyslná shoda celé Evropské unie, kterou čeští vyjednavači s vhledem do mentality západního i východního křídla zvládli znovu a znovu dojednat,“ napsal ministr.

Světovým lídrem v pomoci Ukrajině

Česká republika se podle něj stala jedním ze světových lídrů pomoci Ukrajině a tam kde, po ostatních chtěla akci, sama šla příkladem. „Na to jsem obzvláště hrdý. Za mé ministerstvo můžu uvést například 10 kamionů léků, které jsme po jednání s farmaceutickými firmami poslali Ukrajincům. Nenechte se ale zmást dezinformacemi, které kolem tohoto kolují. Žádná z těch dodávek nesouvisí s nedostatkem některých léků, kterému jsme v posledních měsících čelili. Na pozadí tohoto konfliktu ale probíhaly méně viditelné, přesto zásadní činnosti, které by neměly být opomenuty. Mám na mysli resortní priority jednotlivých ministrů. Ve zdravotnictví to byly onkologie, vzácná onemocnění, posílení důvěry v očkování, posílení globální role EU v oblasti zdraví a pomoc Ukrajině,“ napsal spolustraníkům Válek.

Ten vyzdvihl i fakt, že vláda začala vyjednávat s Pfizerem ohledně dodávek vakcín a toto vyjednávání nedávno úspěšně dokončila. „Díky tomu ušetří Česká republika více jak 2 miliardy korun,“ uvedl Válek. A pokračoval: „Během našeho předsednictví jsme také poprvé na půdě EU zvedli téma nedostatku léků, který sužuje celou Evropu. V těchto oblastech se podařilo dosáhnout významných politických i legislativních úspěchů, které byly oceněny evropskými partnery i institucemi.“

V oblasti domácí politiky označil Válek za historický úspěch valorizaci. „Ani v domácí legislativě jsme nezaháleli. Ministerstvo zdravotnictví pod mým vedení prosadilo něco, o co moji předchůdci neúspěšně usilovali: automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce. Díky ní získalo české zdravotnictví předvídatelný a silný zdroj financování. Ten pomůže finančnímu zdraví českého zdravotnictví a zajistí mu další prostředky. Konáme ale i v dalších oblastech – zrušili jsme povinné průběžné pracovnělékařské prohlídky u nerizikových profesí – šlo o relikt, jehož zrušení ušetřilo zaměstnavatelům finance a lékařům čas,“ napsal Válek.

Situace s výpadky antibiotik se lepší

K domácím úspěchům svého ministerstva doplnil, že se podařilo zrušit potravinářské průkazy. „Ty byly dalším reliktem minulosti bez praktického účelu. Jakmile zájemce průkaz získal, už se s ním mohl navždy ohánět bez ohledu na svůj zdravotní stav. Jeho existence tak byla zredukována na pouhé administrativní kolečko. Řešíme i vzdělávání lékařů. Letos jsme zvýšili prostředky na specializační vzdělání na 820 milionů korun. Tím jsme mj. zajistili důstojnější příjem lékařů na rezidenčních místech a podpořili obory, které nejvíce chybí, tedy praktiky, pediatry, dětské psychiatry a dětské neurology. Řešíme tím chyby z minulosti,“ vyjmenoval Válek.

„Nemůžu minout ani ‚slona v místnosti‘, tedy nedostatek některých léků, kterému čelíme už řadu měsíců. Nehodlám se vymlouvat na své předchůdce, ale zde je prostě třeba dodat, že sada nástrojů pro boj s výpadky a nedostatkem léků, kterou ministerstvo zdravotnictví disponovalo v době mého nástupu, byla hrubě nedostatečná. Proto jsem hned po nástupu začal jednat a mapovat situaci. Už od prvního prosince loňského roku platí první ‚naše‘ novela zákona o léčivech. Díky ní mohla vláda letos opakovaně udělit souhlas s vydáním mimořádného opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví stanovilo úhradu mimořádné dodaných léčiv registrovaných ve státech EU. Šlo o 150 tisíc balení antibiotik, která přišla v nejkritičtější dobu. Dalších 240 tisíc balení jsme urychlili díky jednáním s výrobci. Zároveň finalizujeme další dvě novely. První půjde na vládu příští týden a druhé v první polovině června. Obě významně pomůžou dalšímu řešení situace a významně rozšiřují zmíněnou sadu nástrojů ministerstva pro boj s výpadky léků,“ popsal ministr.

Válek dodal, že aktuální situace s antibiotiky se ale lepší už nyní. „V oblasti antibiotických tablet jsou dodávky stabilizované a situace u nich se bude i nadále zlepšovat. V oblasti antibiotických sirupů je situace komplikovanější, ale v krátké době dorazí mimořádné, urychlené i běžné dodávky, které pacientům pomůžou. S výpadky dodávek léků se potýká celá Evropa, opakovaně to tlačím na jednání ministrů zdravotnictví EU, kde se daří kapitalizovat respekt získaný při předsednictví, a i díky našemu tlaku evropské instituce situaci řeší,“ uzavřel Vlastimil Válek.

-jkn