Foto: Pixabay

Výsledky ve farmabyznysu: Pfizeru klesly tržby i zisk, zaúřadoval konec covidu. Novartis i Sanofi rostou

Výsledková sezóna ve farmaceutickém sektoru pokračuje. Další výrobci léků zveřejnili vývoj svých tržeb a zisků za první tři měsíce letošního roku. Výsledky byly do značné míry ovlivněny koncem pandemie koronaviru, což se projevilo především u americké farmaceutické skupiny Pfizer. Pokud však vliv covidu vyloučíme, dá se říci, že farmaceutický sektor se stále nachází na růstové trajektorii, jak vyplývá ze čtvrtletních zpráv o hospodaření vybraných společností.

Americká farmaceutická skupina Pfizer dosáhla za první čtvrtletí letošního roku tržeb v objemu 18,3 miliardy dolarů. To v přepočtu dělá asi 389 miliard korun. Meziročně jde o pokles o 29 procent. Je nabíledni, že tak významné snížení prodejů jde na vrub faktickému konci pandemie koronaviru a s tím souvisejícímu poklesu spotřeby vakcín proti SARS-CoV-2 i léků na covid, zejména Paxlovidu.

Pokud bychom vyloučili vliv covidu, který v předchozích dvou letech způsobil naopak raketový růst tržeb Pfizeru, výsledky jedné z největších farmaceutických skupin světa se i v prvních třech měsících letošního roku vyvíjely pozitivně. Tržby meziročně stouply o pět procent na přibližně jedenáct miliard dolarů (asi 234 miliard korun).

Tržby Pfizeru mohou letos vzrůst až o devět procent

„Toto je skvělá doba pro společnost Pfizer. Připravujeme spuštění řady nových očekávaných produktů. V průběhu prvního čtvrtletí jsme oznámili plány na výrazný pokrok v boji proti rakovině, což jde ruku v ruce s dokončením akvizice biotechnologické společnosti Seagen, která vyvíjí a komercializuje transformativní onkologické léky,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla ve svém tiskovém prohlášení ke kvartálním výsledkům.

Společnost Pfizer rovněž vykázala podobně dramatický meziroční pokles čistého zisku, a to o rovných třicet procent na 5,5 miliardy dolarů (necelých 117 miliard korun). Také v tomto případě se však projevil konec pandemie covidu.

Za celý letošní rok by se pak tržby Pfizeru měly pohybovat mezi 67 a 71 miliardami dolarů. Finanční ředitel společnosti David Denton uvedl, že prodeje by za celý rok 2023 měly meziročně stoupnout o sedm až devět procent, pokud právě odmyslíme vliv pandemie koronaviru. „Očekáváme, že většina tohoto růstu bude připadat na druhé pololetí roku 2023, což souvisí s očekávaným uvedením nových léků na trh,“ řekl Denton.

Novartis zvýšil zisk téměř o pětinu

Dařilo se také švýcarské farmaceutické skupině Novartis. Její tržby v prvních třech měsících letošního roku dosáhly bezmála 13 miliard dolarů (asi 276 miliard korun), což představuje osmiprocentní, v dolarovém vyjádření pak tříprocentní meziroční nárůst. Čistý zisk skupiny stoupl meziročně o 18, v dolarovém vyjádření o 11 procent na 3,6 miliardy dolarů (asi 76,5 miliardy korun).

„Novartis má za sebou velmi silné první čtvrtletí letošního roku. Zasloužily se o to především naše značkové léky. V návaznosti na to dokážeme stále zvyšovat produktivitu práce velkými investicemi do výzkumu a vývoje, daří se nám prioritizovat léčivé přípravky s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl v tiskovém prohlášení k výsledkům skupiny její výkonný ředitel Vas Narasimhan.

Za celý letošní rok pak skupina Novartis očekává růst tržeb v řádu středních jednotek procent, což je mírné vylepšení očekávaného vývoje oproti konci loňského roku. Podobný růst pak Novartis očekává i v případě provozního zisku.

Sanofi klesl zisk i volné cash flow

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi rovněž dokázala meziročně zvýšit své tržby. A to o přibližně 5,5 procenta na více než 10 miliard eur (asi 238 miliard korun). Její čistý zisk se však meziročně nepatrně snížil na necelé dvě miliardy eur (kolem 46 miliard korun). Meziroční pokles zisku činil jen 0,7 procenta. Zároveň u Sanofi došlo k poklesu volných peněžních prostředků o desetinu na přibližně 1,5 miliardy eur (přes 35 miliard korun).

„Podařilo se nám rok 2023 zahájit silnými výsledky. Dařilo se nám hlavně ve spotřební farmacii, vakcínách nebo přípravcích pro speciální zdravotní péči, kde tržby rostly dvouciferným tempem,“ uvedl ke kvartálním výsledkům výkonný ředitel Sanofi Paul Hudson.

Zdeňka Musilová