Nemocnice Jihlava. foto: archiv redakce

Za pár korun namísto tisíců. Jihlavská nemocnice si sama tiskne drahé či nedostupné pomůcky

Jihlavská nemocnice využívá 3D tiskárnu k tisku pomůcek pro zdravotní péči. Používá je v ambulancích, laboratořích i na operačních sálech. Tiskárnu pořídila asi za 30 000 korun v roce 2020, teď ji využívá i pro dražší či nedostupné pomůcky. Informovala o tom dnes mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

„Tiskárnu jsme pořizovali prostě proto, že je to moderní technologie, kterou jsme chtěli vyzkoušet a začít vyrábět věci, které by se v nemocnici mohly hodit,“ řekla Zachrlová.

Jeden vytištěný předmět podle ní dokáže ušetřit i tisíce korun. Vzory jsou dostupné na zahraničních serverech nebo vznikají přímo v nemocnici. „Jedná se o drobnosti, které zvládne naše 3D tiskárna. Pro urgentní příjem například stojánek na pohotovostní telefon, pro laboratoř držák na ampulky s odebranou krví. Od zdravotníků potřebuji přesné rozměry toho, co potřebují. Vytvořím 3D model, který následně vytisknu a potom společně ladíme, jestli výsledek odpovídá tomu, co chtějí,“ uvedl vedoucí oddělení správy aplikací Michal Trojan. „Rozhodně nechceme nahrazovat zdravotnický materiál. Jde o drobnosti, které ulehčí zdravotníkům práci, jsou nahraditelné a od specializovaných firem zbytečně drahé nebo nedostupné,“ řekl Trojan.

Jednou z tištěných pomůcek byl i držák anesteziologického okruhu využívaný na operačních sálech. „V podstatě jde o destičku s několika otvory. Poptávala jsem pomůcku u specializovaných firem v oblasti zdravotnictví a podobná věc vyjde na tisíce korun. Díky tisku v naší nemocnici jsme dosáhli přesně požadovaných rozměrů, které potřebujeme,“ uvedla vrchní sestra anesteziologicko-resuscitačního oddělení Věra Čermáková.

Teď nemocniční tiskárna pracuje na pomůcce pro ORL. Lékaři potřebují součástku potřebnou pro provádění biopsií. Pracuje se na několika modelech.

Nemocnice Jihlava je jednou z pěti krajem zřizovaných nemocnic na Vysočině. Ročně hospitalizuje asi 20 tisíc lidí a do jejích ambulancí přijde asi 450 tisíc lidí. Vyplývá to ze zveřejněných výročních zpráv.

-čtk-