Docent Igor Kiss. Foto: Česká onkologická společnost

Českou onkologickou společnost povede Kiss, vyhrál nejtěsnějším rozdílem

Příští čtyři roky povede Českou onkologickou společnost v roli předsedy přednosta Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu v Brně docent Igor Kiss. V tajné volbě ho zvolilo sedm členů výboru, pro jeho protikandidáta, profesora Bohuslava Melichara hlasovalo členů šest. Místopředsedou byl zvolen profesor Jindřich Fínek. Dosavadní předsedkyně společnosti Jana Prausová neuspěla ve volbách do výboru, takže obhajovat předsednický post již nemohla.

Nové vedení České onkologické společnosti ČLP JEP (Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně) volil její třináctičlenný výbor, který byl členskou základnou také na čtyřleté období elektronicky zvolen již na konci dubna. Docent Igor Kiss se do výboru dostal jen těsně – ve volbách obsadil předposlední úspěšnou dvanáctou pozici. Jeho protikandidát ve volbách na post předsedy přednosta Onkologické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc profesor Bohuslav Melichar skončil v dubnových volbách do výboru na děleném čtvrtém až šestém místě. Žádný další protikandidát se nepřihlásil.

Není známo, jak jednotliví členové výboru hlasovali, jednokolová volba byla totiž tajná. „Volba proběhla bez komplikací v přátelském duchu,“ uvedla Česká onkologická společnost o volebním zasedání, které se odehrálo ve Fakultní nemocnici v Motole. Nově zvolený předseda Kiss vstupoval do voleb do výboru s široce rozkročeným programem. „Primárně bych se rád zaměřil na delegování centrové léčby na okresní onkologická pracoviště, zajištění dostupnosti indikačních komisí pro všechny onkologické pacienty včetně pacientů okresních onkologických pracovišť, pokračování ve vyjednávání s plátci péče o úhradách zdravotnických výkonů onkologické léčby a prohlubování mezioborové spolupráce,“ uvedl ve svém volebním programu Kiss.

Jeho protikandidát, profesor Bohuslav Melichar, který ve volbě předsedy o jediný hlas prohrál, se ve svém volebním programu zaměřil na téma onkologických center v univerzitních pracovištích. „Silná onkologická pracoviště musí být na všech lékařských fakultách, aby dokázala oslovit dostatečný počet nastupujících lékařů. Dominance jednoho nebo dvou center, která by stavěla ostatní onkologická centra v univerzitních pracovištích do pozice pracovišť druhé kategorie, by nedokázala zajistit péči po celém území, nedokázala by získat dostatečný počet nových lékařů a ve svém důsledku by vedla k fragmentaci péče a nakonec zániku oboru klinická onkologie,“ stálo v Melicharově programu.

Místopředseda České onkologické společnosti profesor Jindřich Fínek. Foto: Radek Čepelák

Místopředsedou byl zvolen profesor Jindřich Fínek, přednostu Onkologické a radioterapeutické kliniky FN v Plzni a děkana Lékařské fakulty UK v Plzni. Fínek, který funkci místopředsedy zastával i v minulém čtyřletém období, porazil ve volbě poměrem hlasů osm ku pěti přednostu Onkologické kliniky VFN a ÚVN 1. LF UK profesora Luboše Petruželku.

Vědeckým sekretářem České onkologické společnosti byl jednohlasně zvolen přednosta Onkologické kliniky 2. LF UK a FN v Motole profesor Tomáš Büchler, který v dubnu získal nejvíce hlasů ze všech uchazečů ve volbách do výboru. Jednohlasně dopadla i volba pokladníka, kterým se na další čtyři roky stal doktor Tomáš Svoboda, vedoucí lékař radioterapie Onkologické a radioterapeutické kliniky FN Plzeň. Svou předsedkyni si zvolila i tříčlenná revizní komise, kterou povede docentka Iveta Kolářová z Kliniky onkologie a radioterapie FN Hradec Králové.

Jakub Němec