MUDr. Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu- Svazu českých lékařů (LOK-SČL). Foto: Tomáš Cikrt

Lékařské odbory apelují na poslance, aby nepřijímali pozměňovák umožňující přesčasy

LOK-SČL apeluje na poslance, aby odmítli pozměňovací návrh poslance Víta Kaňkovského k novele Zákoníku práce. Ten umožňuje pětiletou výjimku na umožnění přesčasové práce pro lékaře a záchranáře v rozsahu osm a 12 hodin týdně (více zde). Za tento pozměňovací návrh přitom paradoxně ve sněmovně bojuje řada lékařů.

„Návrh znovu zavádí již před deseti lety zavržený koncept „další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví“. Pro představu: Pokud by toto bylo uzákoněno, pak by to pro rok 2024 fakticky znamenalo práci ve výši 1.45 úvazku. Argumentace o dobrovolnosti tohoto ustanovení neobstojí. V případě, že PČR toto nehorázné opatření schválí, vyzve LOK-SČL k hromadnému odmítnutí veškeré přesčasové práce nad rámec stanovený zákonem (maximálně 8 hodin týdně a 150 hodin ročně). Návrh poslance Kaňkovského je ve zjevném rozporu se závaznou direktivou EU o přesčasové práci,“ uvádí předseda LOK-SČL Martin Engel.

V souvislosti s návrhem poslance Kaňkovského upozorňuje LOK-SČL také na připravovanou změnu v pravidlech o dani z příjmu. Plánovaný posun hranice progresivního zdanění směrem dolů ze čtyřnásobku na trojnásobek průměrné mzdy, což činí cca 121 tisíc Kč měsíčně, by došlo k tomu, že peníze vydělané lékařem v rámci přesčasových hodin by si stát vzal zpět cestou daně.

-mk-