Ilustrační foto: Flickr

Nemocniční ombudsmani mají svou metodiku

Ministerstvo zdravotnictví vydalo Metodický pokyn, kterým reaguje na současnou praxi zřizování funkcí ombudsmanů u poskytovatelů zdravotní péče. Cílem je poskytovatelům pomoci nastavit jednotný postup vyřizování stížností a zvýšit porozumění mezi pacienty a zdravotníky. Efektivní řešení stížnosti může podle Ministerstva zdravotnictví vést k vyšší spokojenosti na straně pacienta a ke snížení rizika zdlouhavého sporu na straně poskytovatele.

Ombudsmana má v současnosti 34 nemocnic, z toho 8 fakultních. Nejčastějším důvodem zřízení této funkce je usnadnění komunikace mezi pacienty, jejich blízkými a zaměstnanci poskytovatele. Řešení stížností se však napříč jednotlivými poskytovateli může lišit a pacient tak může být nejistý, na koho se vlastně má s problémem obrátit. Účelem metodického pokynu je, aby stížnosti nebyly formalitou, ale posilovaly roli pacienta ve zdravotnickém systému. Metodický pokyn je závazný pro přímo řízené organizace ministerstva a pro ostatní poskytovatele jednodenní a lůžkové péče je vysoce doporučený.

„Mezi klíčové principy fungování patří, že ombudsman působí přímo u poskytovatele, zná konkrétní prostředí, má vybudovanou autoritu a důvěru zaměstnanců. Tím může svou práci vykonávat efektivněji,“ říká náměstek ministra Josef Pavlovic.

Hlavními vstupy pro zpracování metodického pokynu byly hlavně příklady dobré praxe v České republice i zahraničí a úzká spolupráce s Asociací ombudsmanů ve zdravotnictví, z.s. Nemocniční ombudsmani jsou jedinými ombudsmany zapojenými do zákonného procesu podávání stížností ve zdravotnictví.

-ns-