Ilustrační foto: Pixabay

Pojišťovny doufají, že ke zmrazení valorizace plateb nedojde

Jedním ze zvažovaných úsporných opatření vlády, ke kterému navrhuje sáhnout ministerstvo financí, je zmrazení valorizace plateb za státní pojištěnce o rok. Tento krok důrazně odmítá nejen ministr zdravotnictví a poskytovatelé péče, ale také zdravotní pojišťovny. Podle těch, které reagovaly na dotaz Zdravotnického deníku, by zmrazení valorizace zhoršilo finanční stabilitu celého systému zdravotnictví. „Věříme, že k odkladu valorizace nakonec nedojde,“ uvedl ředitel největší zdravotní pojišťovny VZP Zdeněk Kabátek.

Zmrazení valorizace plateb za státní pojištěnce pro rok 2024 by představovalo snížení plánovaných příjmů systému veřejného zdravotního pojištění o 2,6 procenta, tedy o zhruba 14 miliard korun. „Pokud bychom chtěli v takovém případě zachovat vyrovnanou bilanci systému, znamenalo by to zachování cen za zdravotní služby v roce 2024 na úrovni roku 2023,“ vysvětlil tiskový mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) František Tlapák.

„Naší pojišťovně by se tímto krokem snížily zdroje o téměř 1,2 miliardy korun,“ popsala konkrétní finanční dopady tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZP MV) Jana Schillerová.

Hrozí zhoršení tíživé finanční situace

„Zásahy státu vytvořily ve zdravotnictví zejména v období covidové pandemie značný vnitřní dluh, kvůli kterému je letos už čtvrtým rokem celý systém veřejného zdravotního pojištění v deficitu,“ uvedla ve své reakci na možnost odložení valorizace plateb za státní pojištěnce Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP). „Aktuální požadavky poskytovatelů zdravotních služeb jsou naprosto mimo reálné možnosti systému. Praxe, kdy pojišťovny hradí více peněz, než kolik do systému přitéká, musí v době celospolečenské revize veřejných rozpočtů skončit. Systém má sloužit k úhradě vykázané a uznané péče, nikoli řešit inflační dopady, mzdy zdravotníků a další požadavky, které s posláním zdravotních pojišťoven nikterak nesouvisí,“ uvádí VoZP.

Případné odložení avizované valorizace plateb za státní pojištěnce podle zástupců VoZP tíživou finanční situaci dále zhorší, a to v celém systému. „Jaké dopady by to mělo na hospodaření VoZP, lze jen obtížně odhadnout, dokud nebudeme vědět, zda stát zajistí také škrty na straně výdajů, tedy omezení úhrad poskytovatelům zdravotních služeb,“ sdělila pojišťovna.

A upozornila na fakt, že „argumentem těch, kteří požadují a prosazují neúměrně vysoké platby poskytovatelům, a tudíž dlouhodobé deficitní financování systému, jsou údajné mnohamiliardové finanční rezervy zdravotních pojišťoven.“ Na rezervních fondech všech zdravotních pojišťoven se přitom nachází jen necelých 6 miliard korun, základní fondy zdravotního pojištění pak disponují 26 miliardami korun. „Argumentovat celkovými zůstatky na všech účtech zdravotních pojišťoven je zcela nesmyslné, což je zřejmé každému, kdo se alespoň základně orientuje v principech úhrad zdravotní péče,“ míní VoZP.

Šéf VZP: Věříme, že k odkladu valorizace nedojde

Zvažované zmrazení valorizace plateb za státní pojištěnce považuje za rizikové pro celý systém zdravotnictví i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). „Odložení valorizace plateb za státní pojištěnce na rok 2025 znamená, že v roce 2024 bude stát platit za státní pojištěnce stejnou částku jako v roce 2023. Příjmovou stránku systému zdravotního pojištění nebo konkrétně zdravotní pojišťovny ovlivňuje zejména výběr pojistného od zaměstnavatelů, zaměstnanců, OSVČ a OBZP. Vzhledem k nedohodám ve všech segmentech dohodovacího řízení o cenách na rok 2024 nelze v tuto chvíli zodpovědně predikovat důsledky tohoto rozhodnutí na činnost pojišťovny v budoucím roce. Jedna věc jsou úsporná opatření a druhá bezbřehé navyšování úhrad – pokud se neodstraní tato dichotomie mezi ministerstvem financí a ministerstvem zdravotnictví, tak důsledky budou pro celý systém nedozírné,“ uvedla pro Zdravotnický deník tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Informace o případném odsunu plánované valorizace je překvapivá pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). „Ze strany ministerstva zdravotnictví bylo dosud vždy deklarováno, že valorizace plateb za státní pojištěnce proběhne tak, jak je plánovaná,“ uvedl pro Zdravotnický deník ředitel VZP Zdeněk Kabátek. A dodal: „Věříme, že k odkladu valorizace nakonec nedojde, pokud by se tak stalo, VZP by situaci řešila využitím stávajících rezerv.“ Dopad do rozpočtu největší tuzemské zdravotní pojišťovny odhaduje VZP při případném odkladu valorizace odhadujeme na 8,2 miliardy korun, uvedla tisková mluvčí Viktorie Plívová.

Pro zdravotní pojišťovny aktuálně není podstatné, zda dojde ke zmrazení valorizace, ale jak ministerstvo zdravotnictví nastaví úhradové mechanismy pro rok 2024, sdělil Zdravotnickému deníku tiskový mluvčí Revírní bratrské pojišťovny (RBP) Ivo Čelechovský. „Jinými slovy, pokud snížený příjem systému veřejného zdravotního pojištění bude přenesen do nižších úhrad, celý systém bude pravděpodobně v bilanční rovnováze. Naopak, pokud dojde ke snížení příjmů a zvýšení výdajů, nevyhneme se deficitnímu hospodaření. Jak bude velké, to závisí na nastavení finálních parametrů,“ uvedl Čelechovský.

Jakub Němec