Tomáš Boráň. Foto: LinkedIn Tomáše Boráně

Ředitelem SÚKL se stane Boráň, ministr ho jmenoval

Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude Tomáš Boráň, na základě výběrového řízení si ho do funkce vybral ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Tomáš Boráň dosud působil jako ředitel sekce registrace léčivých přípravků SÚKL. Ředitelské funkce se ujme 1. května. Ve výběrovém řízení Boráň porazil Jakuba Velíka, který SÚKL dočasně vede a Jana Wolfa.

Tomáš Boráň do funkce nastoupí 1. května, potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Loni se ministerstvo šéfa SÚKL pokusilo vybrat dvakrát. V prvním tendru vítěze nevybralo a vítězka druhého, Kateřina Podrazilová, musela skončit po třech měsících.

„Na základě výsledků výběrového řízení jsem ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv jmenoval pana doktora Tomáše Boráně. Je zkušeným odborníkem a prostředí SÚKLu dobře zná. S lékovou agendou má bohaté zkušenosti i jako člen řady mezinárodních i národních pracovních skupin a výborů. Přeji mu hodně zdaru v nové funkci,“ uvedl v tiskové zprávě resortu ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Boráň působí od roku 2024 v ministerské pracovní skupině pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

Úkolem Boráně bude podle ministerstva zajistit bezproblémové fungování lékového ústavu a jeho aktivní přístup při řešení dostupnosti léčiv, hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu.

Šlo již o třetí výběrové řízení na ředitele SÚKL za poslední rok. Po loňském jarním tendru, jehož výsledky ministr Vlastimil Válek neakceptoval a zrušil ho, byla na druhý pokus loni v září vybrána Kateřina Podrazilová. Novou ředitelku však ministr po pouhých třech měsících ve funkci před Vánoci odvolal a ústav dočasně vede Jakub Velík. Po jmenování se funkce ujme Tomáš Boráň.

-red-