Ilustrační foto: Freepik

Přítomnost rodičů omezí naše kapacity, tvrdí Asociace nemocnic

Pokud budou striktně dodržovány nové pokyny ministerstva zdravotnictví, které mají zajistit, aby byla umožněna přítomnost rodiče u dítěte v nemocnici, bude podle některých nemocnic omezena jejich kapacita. To může podle nich prodloužit čekací doby pro pacienty. V prohlášení to uvádí Asociace nemocnic ČR, která sdružuje velké fakultní nemocnice, psychiatrické nemocnice, lázně a některá specializovaná pracoviště.

Nový metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, který vychází z podnětu veřejného ochránce práv garantuje, že na pokojích v nemocnicích včetně jednotek intenzivní péče (JIP) má být umožněna nepřetržitá přítomnost rodiče či zákonného zástupce hospitalizovaného dítěte. Kanceláře veřejného ochránce práv reagovala na podnět matky, která v době epidemie covidu-19 nemohla několik dní vidět svou tříměsíční hospitalizovanou dceru. Metodika neurčuje žádnou věkovou hranici hospitalizovaných dětí pro tento nárok, týká se všech nezletilých.

Asociace nemocnice se staví proti tomu, aby rodiče mohli být s dítětem při operacích. Podle nemocnic má lékař právo za stanovených podmínek účast rodičů odmítnout. „Při striktním a problematickém dodržování metodického pokynu dojde k omezení lůžkové kapacity nemocnic a léčeben s dopadem na pacienty, což povede ke snížení dostupnosti zdravotní péče a prodloužení čekacích dob,“ uvedly nemocnice. Obávají se také toho, že při omezení kapacity poklesne jejich výkonnost a sníží se úhrady, které zdravotnická zařízení dostávají.

Ministerstvo pokyn zdůvodnilo tím, že přítomnost rodiče má velmi dobrý vliv na psychiku dítěte, například u dětí po operaci vede k lepší rekonvalescenci. Ministerstvo připouští, že je možné přítomnost rodiče omezit z provozních důvodů při operačních zákrocích, ale předoperační příprava včetně úvodu do anestezie by měla být v prostorách, kde je účast rodiče možná. Na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce má podle ministerské metodiky dítě právo, „pokud to umožňuje vybavení zdravotnického zařízení a zároveň nebude narušeno poskytování zdravotních služeb“. Na JIP ji může nemocnice podmínit například nošením ochranných pomůcek. Přípustná je přítomnost rodičů i v psychiatrické péči, důležité je ale přání pacienta a práva ostatních hospitalizovaných dětí na soukromí.

ČTK