Foto: Radek Čepelák

Bodnár: Náklady v diabetologii stoupají, hledáme vhodná řešení

Jak vidí problematiku diabetu zdravotní pojišťovny, v jakých oblastech diabetologie věci fungují ke spokojenosti pacientů i lékařů, a ve kterých naopak existují patrné rezervy, na jejichž zacelení by měli plátci, lékaři i poskytovatelé pracovat, popsal na sympoziu Zdravotnického deníku Ekonomika a management diabetologie náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár. Ve svém vystoupení zmínil, že VZP řeší, jak více sledovat klinická data klientů, diskutuje o tom, jak zvládnout nárůst nákladů na léčbu a zdravotnické prostředky a také že podporuje uvolnění preskripčních omezení pro praktické lékaře.

Podle Bodnára patří ke klíčovým rolím zdravotní pojišťovny v ČR zajistit svým pojištěncům poskytování hrazených služeb včetně jejich místní dostupnosti – tedy přiměřené dojezdové vzdálenosti k místu bydliště pojištěnce – a dostupnosti časové – tedy poskytování neodkladných a akutních hrazených služeb ve lhůtě odpovídající jejich naléhavosti. „Co se dostupnosti lékařů týče, nejsme na tom podle mého názoru v diabetologii vůbec špatně. Celá republika je poměrně dobře saturovaná, výjimkou jsou pohraniční oblasti,“ řekl Bodnár. A dodal, že síť péče o diabetologické pacienty je robustní i díky tomu, že jsou do ní krom diabetologů zapojeni i praktičtí lékaři a internisté.

Foto: Radek Čepelák

Bodnár upozornil na to, že ač počet pacientů s diabetem – na rozdíl od počtů pacientů s některými jinými onemocněními – dramaticky nestoupá, to samé nelze říct o úhradách, respektive o nákladech. „VZP eviduje nárůst, který koreluje s nárůstem úhradové vyhlášky, když se podíváme na úhrady v ostatních segmentech,“ řekl Bodnár. A zmínil, že narůstají i počty vyšetření a také počet specialistů zapojených do programu VZP plus. „Tento program, přestože mu lze mnohé vyčítat, má za sebou nepochybně poměrně dlouhou genezi a myslím si, že může sloužit jako odrazový můstek pro diskusi o kvalitativně odlišném přístupu k péči, než jaký je v tuto chvíli v České republice typický,“ uvedl Bodnár.

Více sledovat klinická data klientů

Náměstek ředitele VZP zmínil, že by podle něj měla pojišťovna více pracovat se zdravotně-pojistným kmenem a více sledovat klinická data klientů. „Kdyby se mě někdo zeptal, jaká je jedna zásadní problematická oblast, kterou se nám ve VZP nedaří dostatečně dořešit, tak je to nemožnost nahlížení do klinických dat našich klientů, respektive nemožnost automatického vyhodnocování jejich zdravotního stavu. To by se vyřešilo nějakým robustním principem elektronizace českého zdravotnictví, což je nicméně hudba budoucnosti. My nyní ve VZP plus pracujeme se signálními kódy, což umožňuje sledovat stav některých pojištěnců, jejichž lékaři jsou do tohoto programu zapojeni. Tato data následně vyhodnocujeme a lékaře zapojené do tohoto programu bonifikujeme,“ uvedl Bodnár, podle něhož není takový stav ideální, ale do budoucna se podle něj vyplatí založit robustní systém elektronizace na podobném principu.

Náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár (vlevo) diskutuje s místopředsedou parlamentního Výboru pro zdravotnictví a předsedou Správní rady VZP Tomem Philippem.

Bodnár v rámci svého vystoupení také zmínil, že ve VZP probíhá intenzivní diskuse o problematice zdravotnických prostředků. „Ty v oblasti diabetologie nabývají finančně relativně velkých rozměrů. Uvidíme nakolik bude diskuse o senzorech, o kterých hovořil doktor Šoupal, extenzivní natolik, aby ohrozila naše rozpočty vyhrazené pro zdravotnické prostředky. Do budoucna to vnímáme jako oblast pro diskusi. V některých datech jsme se sice v tuto chvíli s odbornou společností neshodli, nicméně debaty pokračují a uvidíme, jak se nám do budoucna povede naši politiku rozvolnit,“ řekl Bodnár.

Ve svém vystoupení Bodnár mluvil i o dalším aktuálním tématu – o preskripčních omezení praktických lékařů. „V tuto chvíli se k možnosti předepisování některých typů léků praktickými lékaři stavíme poměrně jednoznačně. Toto snahu jako VZP podporujeme a uvidíme, nakolik se nám ji povede zakotvit, aby byla skutečně hmatatelná,“ uvedl Bodnár.

Publikum sympozia Zdravotnického deníku na téma Ekonomika a management diabetologie.

Velkým zdravotnickým tématem posledních měsíců je také dostupnost léků, která se zdravotních pojišťoven přímo týká. A také o tomto tématu se náměstek ředitele VZP zmínil. „My ve zdravotních pojišťovnách jsme zodpovědní za dostupnost péče – a to nejen té fyzické, ale i za dostupnost léků. Což je téma, které v poslední době získává na síle. O nedostupnosti některých typů léků diskutujeme v poslední době velmi intenzivně a věřím, že děláme vše možné pro to, abychom dostupnost léků i lékařů zajistili,“ řekl Bodnár.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Poděkování za podporu sympozia patří generálnímu partnerovi Eli Lilly a partnerům Roche, Medtronic, Novo Nordisk, Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra a Sprinx.