Ilustrační foto: Freefipk/snowing

Češi prezentovali své screeningové programy na mezinárodní konferenci

Koncem června se odborníci z Národního screeningového centra zúčastnili prestižní mezinárodní konference organizace International Cancer Screening Network (ICSN, Mezinárodní síť pro screening rakoviny) v italském Turíně, kde sdíleli své zkušenosti z oblasti screeningu nádorových onemocnění se kolegy z celého světa. Na konferenci byla prezentována data z již zavedených českých screeningových programů, a to ze screeningu rakoviny prsu, karcinomu děložního čípku či kolorektálního karcinomu. Představeny byly také pilotní projekty screeningu zaměřené na karcinom plic a karcinom prostaty.

Jedním z témat konference byl i význam cíleného zvaní k účasti na sekundární prevenci či poskytování samovyšetřovacích testů na HPV ženám, které se dlouhodobě neúčastní preventivních vyšetření. Informaci o české účasti přinesl web Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Konference se účastnilo 300 odborníků, kteří se věnují výzkumu screeningu nebo organizování screeningových programů. Odborníci z Národního screeningového centra prezentovali 3 přednášky a 6 posterů.

Epidemiolog a specialista na preventivní programy Ondřej Májek se ve svém příspěvku zaměřil na připravovaný plošný program časného záchytu karcinomu prostaty v ČR, který by měl být spuštěn od roku 2024. Česká republika se v této aktivitě řadí mezi světové lídry, s odborníky ze zahraničí byla zahájena spolupráci v rámci přípravy Pražské deklarace Prostafora a pokračujeme v rámci projektu PRAISE-U. „Organizovaný screening rakoviny prostaty je potenciálně účinným nástrojem ke snížení úmrtnosti na rakovinu prostaty. V současné době vysoce převládající oportunní screening je neefektivní, a proto je potřeba péči organizovat,“ uvedl ve svém vystoupení Májek.

Ondřej Ngo na konferenci mluvil o průzkumu, který mapoval efektivitu direct mailingu se samoodběrovým testem na HPV v porovnání s obvyklým upomínkovým dopisem starším ženám, které se neúčastní screeningu rakoviny děložního čípku.

Tomáš Vyskot představil pilotní studii toho, jak zvýšit účast v programech populačního screeningu rakoviny prostřednictvím zlepšení zvacích dopisů.

-red-