Foto: FN Ostrava

FN Ostrava má novou popáleninovou JIP

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) dnes otevřela zrekonstruovanou jednotku intenzivní péče (JIP) Oddělení popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie. Jedno ze tří pracovišť popáleninové medicíny v České republice je vybaveno operačním sálem a šesti jednolůžkovými boxy. Modernizace stála téměř 130 milionů korun a většinu nákladů pokryla evropská dotace. Novinářům to řekla primářka Hana Chaudhary.

Podle primářky budou pacienti nyní pobývat ve výrazně kvalitnějším prostředí. Součástí stavebních úprav bylo nové dispoziční řešení JIP. „Boxy jsou úplně jinde, než byly dříve. Jsou širší a vybavené všemi možnými čidly. Vstup k pacientovi je udělaný přesně tak, aby byly zachovány vysoké hygienické nároky. Když se pojede s pacientem na lůžku, otevře se celý prostor dveří. Když bude vstupovat sestra nebo lékař, otevře se jenom prostor pro ně,“ uvedla Chaudhary.

Operační sál je vybaven kamerovým systémem, který umožňuje detailní zobrazení průběhu výkonu na obrazovce. Monitory, na kterých lze sledovat základní životní funkce pacientů, nejsou umístěny už jen v centrálním velínu, ale také v pracovnách lékařů a denní místnosti sester. Personálu to umožňuje nepřetržitý přehled o aktuálním zdravotním stavu nemocných.

„Pacient, který se probudí po dvouměsíčním spánku, je úplně mimo a je v nějaké šedé kobce, tak je to pro něj psychicky špatné. Tady to prostředí bude aspoň trochu nápomocné v tom, aby psychika po tom hrozném úrazu byla zlepšená,“ míní primářka.

Na JIP jsou také tři na sobě nezávislé systémy vzduchotechniky. Upravený vzduch proudí do všech prostor přes dvoustupňovou filtraci. „Každý box má v podhledu zabudovanou filtrační jednotku. Ta zajišťuje, aby bylo laminární proudění na celý prostor lůžka rovnoměrné,“ uvedl náměstek ředitele pro techniku a provoz Marek Veselý. Systém vzduchotechniky tak umožňuje zajistit zcela sterilní prostředí.

Přípravy rekonstrukce oddělení začaly v roce 2020, samotná přestavba trvala zhruba rok. První pacienty začne pracoviště přijímat od srpna. Po dobu rekonstrukce musela JIP fungovat v náhradních prostorách. „Co se týká toho přechodného období, bylo to hektické, protože jsme část standardního oddělení měli předělanou na čtyři lůžka jednotky intenzivní péče. Takže se mísily dva provozy, bylo to náročné nejen co se týče například převazů nebo transportů pacientů, ale i pobytu sester, protože přeci jen jednotka intenzivní péče je něco úplně jiného než standardní oddělení, ale musím říct, že všechno se zvládlo perfektně,“ řekla Chaudhary. Na pracovišti podle ní nejčastěji pečují o pacienty s opařeninami, ale také o lidi popálené sluncem nebo po pracovních úrazech.

-čtk-