Foto: Pixabay

Lysohlávky nezhoršují paměť, vyplývá z české studie

Nová studie Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) naznačuje, že psilocybin, látka obsažená v psychoaktivních houbách lysohlávkách, nemá negativní vliv na paměť. Zjištění je významné zejména kvůli tomu, že látka vykazuje mimořádně slibné účinky při léčbě řady duševních onemocnění, například rezistentní deprese, a její případný negativní dopad na paměťové schopnosti by pokračování těchto terapií značně ztížil. Výzkumníci nyní plánují výsledky studie ověřit na větším vzorku účastníků.

Vědci z NUDZ konkrétně zkoumali, zda a případně do jaké míry psilocybin ovlivňuje tzv. konsolidaci paměti, tedy zapsání nově naučených vzpomínek do dlouhodobé paměti. „Konsolidace paměti je důležitým každodenním procesem pro naši práci a náš život. Začne hodiny po vstřebání informace a pokračuje hlavně během prvního spánku. Například když nám partner či partnerka řekne, abychom zítra vyzvedli potomka ze školy po obědě, informaci musíme správně zpracovat, pak ji uchovat během příslušné doby, a následně ji správně rozluštit další den,“ vysvětlil Marek Nikolič z NUDZ, jenž data studie analyzoval. „Pokud by psilocybin narušil proces uložení paměti, pak by samozřejmě bylo problematické jej využívat v terapii, která je zasazena do pacientova života,“ dodal.

Studii vedl psychiatr a neurovědec Tomáš Páleníček a zúčastnilo se jí celkem dvacet dobrovolníků – deset mužů a deset žen. Výzkum probíhal tak, že si účastníci měli nejdříve zapamatovat seznam slov a cestu virtuálním bludištěm. Poté byl všem podán jak psilocybin, tak placebo. Po šesti hodinách, kdy už účinky lysohlávkové látky odezněly, podstoupili shodné testy, v nichž si měli vybavit slova a cestu bludištěm. Následoval ještě jeden test na paměť, který souvisel se spánkem. „Abychom zjistili efekt psilocybinu na konsolidaci během spánku, využili jsme tzv. test párového asociačního učení. V praxi to znamenalo, že se dobrovolníci museli před usnutím naučit nesouvisející dvojice slov, například mlýn–opice, středisko–lev. Ráno jsme tato párová spojení otestovali znovu, abychom zjistili, do jaké míry mohlo výsledky ovlivnit podání psilocybinu,“ doplnil Nikolič.

Pokud by účastníci klinické studie, kterým byl podán psilocybin, skončili v testu hůř, pak by výsledek naznačoval negativní vliv látky na jejich paměť. A skutečnost? „Výsledky u účastníků naší studie ukazují na to, že psilocybin neovlivňuje informace naučené před sezením ani informace naučené po sezení a uložené do dlouhodobé paměti během prvního spánku,“ zdůraznil hlavní závěr studie Nikolič s tím, že přestože výsledky bude nutné ještě ověřit na větším vzorku dobrovolníků, již nyní z nich vyplývá, že je psilocybin bezpečný pro terapeutické užívání.

-fk-