Foto: Blue diamond gallery

Nové nařízení EU zlepší připravenost na drogové problémy

Monitorování drog či rozvoj kompetencí pro efektivnější zásahy – a také změna názvu z Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) na Agenturu Evropské unie pro drogy (EUDA). To jsou cíle evropského nařízení, které dnešním dnem vstupuje v platnost. Aby se ale EMCDDA mohlo náležitě na změny připravit, má jednoleté přechodné období, informovala agentura v tiskové zprávě.

Nová legislativa dává Evropě větší pravomoci k řešení současných i budoucích problémů s drogami. Nařízení totiž reviduje mandát EMCDDA tak, aby drželo krok se stále složitější a rychle se měnící drogovou scénou. Centrum přitom dostává jednoletou přechodnou lhůtu, aby se připravilo na nový mandát. 2. července 2024 se tak z něj stane stane Agentura Evropské unie pro drogy (EUDA).

EMCDDA bylo založeno v roce 1993 s cílem monitorovat drogovou scénu a sbírat data. V posledních letech však roste nesoulad mezi složitostí a vývojem drogové scény a současným mandátem centra. Díky novým kompetencím přizpůsobeným současné realitě bude EUDA lépe vybavena k podpoře EU a jejích členských států při řešení nových problémů v této oblasti. Třemi klíčovými oblastmi jsou přitom monitorování, připravenost a rozvoj kompetencí pro lepší zásahy.

„Legislativa představuje důležitý milník ve zlepšování toho, jak Evropa řeší současné a budoucí výzvy v oblasti drog. Jsme přesvědčeni, že od roku 2024 bude Agentura Evropské unie pro drogy se svým novým posláním poskytovat lepší podporu tvůrcům politik a odborníkům v oblasti drog v Evropě a členských státech při řešení příčin a důsledků užívání drog,“ říká předseda správní rady EMCDDA Franz Pietsch.

Nová legislativa má své kořeny v návrhu Evropské komise ze dne 12. ledna 2022, který požadoval silnější mandát pro agenturu, aby ji zmocnil k plnění úkolů potřebných k řešení současných a budoucích problémů souvisejících s nelegálními drogami. Evropský parlament a Rada EU tento akt přijaly.

Agentuře EUDA zůstanou stávající kompetence, vedle toho ale bude rozvíjet posuzování hrozeb v oblasti zdraví a bezpečnosti, vydávat výstrahy prostřednictvím nového evropského systému varování před drogami, když se na trhu objeví vysoce rizikové látky (doplňuje tak vnitrostátní výstražné systémy a systém včasného varování EU o nových psychoaktivních látkách) či sledovat a řešit užívání většího počtu látek, které je stále běžnější a může mít škodlivé účinky na zdraví. Zřídí navíc síť forenzních a toxikologických laboratoří s cílem podporovat výměnu informací o nových trendech a vývoji, bude školit národní odborníky na forenzní drogovou problematiku, bude rozvíjet a podporovat intervence a osvědčené postupy založené na důkazech a také provádět výzkum jak v otázkách souvisejících se zdravím, tak v oblasti drogových trhů a nabídky drog. V neposlední řadě bude jejím úkolem podporovat nezávislé hodnocení a rozvoj politik založených na důkazech, hrát silnější mezinárodní roli a zároveň posílit úlohu národních kontaktních míst, aby bylo zajištěno, že členské státy budou schopny poskytovat agentuře relevantní údaje o drogách.

„Během posledních 30 let jsme byli svědky revolučních změn v rozsahu a povaze fenoménu drog a dnes vidíme rostoucí rozmanitost v nabídce a užívání drog v Evropě. S novým mandátem podpoříme EU a její členské státy při řešení této situace a posílíme připravenost EU. Abychom toho dosáhli, budeme poskytovat čtyři kategorie služeb: předvídání nových a budoucích výzev, upozornění na vznikající rizika a hrozby související s drogami, posouzení potřeb a dostupných reakcí a hodnocení a šíření nových znalostí a osvědčených postupů. Jsme připraveni se tohoto úsilí chopit a těšíme se za rok, kdy spustíme naši novou agenturu,“ dodává ředitel EMCDDA Alexis Goosdeel.

-mk-