Foto: Pixabay

Studenti z Košic budou mít praxi v nemocnicích na Ústecku

Studenti Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košicích získají praxi v nemocnicích v Ústeckém kraji. Krajská zdravotní, pod kterou patří sedm nemocnic v regionu, uzavře se slovenskou univerzitou memorandum o dlouhodobé spolupráci. Řekl to hejtman Jan Schiller (ANO). Ústecký kraj je jediným vlastníkem Krajské zdravotní, které dlouhodobě chybí zhruba 100 lékařů a 200 zdravotních sester.

V areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem se loni v září otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně. Objekt se stavěl dva roky a stál přes 400 milionů korun, na dalších zhruba 40 milionů korun vyšlo vybavení. „Memorandum se slovenskou univerzitou by mělo přispět k tomu, aby nemocnice měly charakter fakultních,“ nastínil hejtman Ústeckého kraje.

V nemocích na severu Čech pracuje řada cizinců, a to včetně Ukrajinců. Dlouhodobě nejvíce je Slováků. Krajská zdravotní v současnosti zaměstnává 1222 lékařů. „Z toho je 237 osob cizí státní příslušnosti a z toho 76 občanů Slovenské republiky,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Martin Klimeš.

Od zapojení slovenských studentů si kraj slibuje zvýšení počtu kvalifikovaných zdravotnických pracovníků v regionu. Cílem je také umožnit studentům lékařství a dalších zdravotnických oborů absolvovat praktickou výuku vysokoškolského studia na základě akreditace UPJŠ v nemocnicích Krajské zdravotní a navázat spolupráci ve vědeckém výzkumu mezi lékařskou fakultou a Krajskou zdravotní.

-čtk-