Ilustrační foto: Pixabay

Tuberkulózu či žloutenku lze léčit doma, navrhuje ministerstvo

Tuberkulóza, žloutenka kromě typu A, spalničky, ale třeba i syfilis – někteří pacienti trpící těmito a dalšími infekčními chorobami nebudou nově muset být izolováni v nemocnici, stačit by mohla povinná domácí izolace. Nutnost hospitalizace posoudí nemocniční lékař a krajská hygienická stanice. Ministerstvo zdravotnictví navrhlo upravit vyhlášku, která obsahuje seznam infekcí, kdy je izolace na infekčním oddělení povinná. Do seznamu nemocí, u kterých má nemocný povinnost se podrobit léčbě, přibývají například opičí neštovice nebo černý kašel.

„Nově bude také umožněno poskytovateli zdravotních služeb ve spolupráci s místně příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví na základně zhodnocení míry rizika dalšího šíření nákazy upustit od povinné izolace ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče u vyjmenovaných infekčních onemocnění, a umožnit tak nemocné osobě strávit tuto izolaci ve vlastním sociálním prostředí,“ stojí v návrhu.

U části nemocí bude hospitalizace nutná, u ostatních v seznamu bude na zvážení lékaře a krajské hygienické stanice. „Touto změnou dochází k zohlednění připomínek odborných lékařských společností a zefektivnění využití lůžek na infekčních a dermatovenerologických odděleních a odděleních tuberkulózy,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Zároveň bude mít podle něj možnost trávit izolaci doma pozitivní psychické dopady na nemocné, zejména na děti.

V aktualizovaném seznamu, který je přílohou vyhlášky, je 15 nemocí, kde je izolace na infekčním oddělení povinná, a dalších 14, kde se může nařídit i domácí izolace. Nově by tak nemusela být nutná například u žloutenky, spalniček, úplavice nebo syfilidy. U opičích neštovic, které jsou nově také v seznamu, se už většina ze zhruba 70 českých pacientů léčila doma.

Elektronická hlášení místo papírových

Snahou ministerstva je maximum léčby přesunout do segmentu ambulantní zdravotní péče. Léčbu za hospitalizace tak přenechat pro infekční onemocnění s těžkým průběhem nebo pro nákazy se závažným dopadem na veřejné zdraví.

V seznamu nemocí, jejichž léčba je povinná, bylo dosud 20 bodů, například cholera, mor, záškrt, úplavice nebo syfilis, a obecně formulované „další infekce podléhající hlášení Světové zdravotnické organizaci“. Nově má seznam více konkrétních nemocí, přibyly například spalničky, černý kašel v akutním stadiu nebo kapavka a další pohlavně přenosné infekce.

Vyhláška také mění způsob hlášení infekčních chorob do registrů, nově bude povinně elektronické podobně jako lékaři hlásili případy pozitivních testů na covid-19. „Jelikož stávající právní úprava nereflektuje významný rozvoj elektronizace hlášení, který nastal především v době pandemie onemocnění covid-19 a s ohledem na nové přístupy v zajištění izolace založené na nejnovějších vědeckých poznatcích u některých infekčních onemocnění, je nezbytné novelizovat předmětnou vyhlášku tak, aby odpovídala správné praxi,“ stojí v návrhu.

Zároveň bude na žádance na test vzorku rovnou uvedeno i telefonní číslo pacienta, aby ho mohl kontaktovat epidemiolog z hygienické stanice. „Znalost telefonního čísla celý systém výrazně zrychlí a zároveň sníží počet osob, které s výsledkem vyšetření budou v kontaktu,“ uvádí materiál.

ČTK, red