Zdroj: FN Ostrava

V ostravské nemocnici chybí krev. Hledají se dárci

Během uplynulých dnů došlo ve fakultní nemocnici Ostrava k razantnímu snížení zásob s krevními přípravky. Krevní centrum proto žádá všechny pravidelné dárce, ale i ty, kteří se k tomuto kroku ještě neodhodlali, aby přišli darovat krev. Prvodárci mohou přijít bez objednání. 

Potřebujeme všechny krevní skupiny. „K dispozici máme 440 transfuzních přípravků. Potřebujeme jich ale ideálně o dvě stě více. Složitá situace je i na Urgentním příjmu. V pohotovostních lednicích jsou aktuálně jen 4 vaky s krví 0 Rh negativní, kterou mohou lékaři použít pro kteréhokoliv pacienta. Běžně jich mají 8,“ přiblížila aktuální situaci primářka Krevního centra FN Ostrava Zuzana Čermáková a dodala pro představu ještě jedno číslo: „Denně vydáme okolo 50 až 60 jednotek krve. A například v pondělí jich od nás odešlo 99.“

Enormní spotřeba krve je způsobená vyšším počtem prázdninových úrazů, a s tím spojených operací. Ale více požadavků než obvykle přichází i z lůžkových oddělení jako jsou Kardiochirurgické centrum, Klinika onkologická a Klinika hematoonkologie. Svoji roli v létě hraje i výrazně nižší počet dárců kvůli dovoleným.

Dárci, kteří budou darovat krev v nemocnici poprvé, mohou přijít bez objednání. Registrovaní dárci si mohou konkrétní den a čas odběru zarezervovat na bezplatné lince 800 260 004 nebo přes e-mailovou adresu [email protected]. Objednat se lze i online na https://kceobj.fno.cz.

-red-