Flickr/DFID

Británie dá rekordních 210 milionů liber na boj proti antibiotické rezistenci

Velká Británie pošle historicky nejvyšší částku na boj proti antibiotické rezistenci. Celkem půjde o 210 milionů liber čili v přepočtu skoro 5,9 miliardy korun. Záměr Británie potvrdila na setkání ministrů zdravotnictví zemí G20, které se uskutečnilo v pátek a v sobotu v indickém Gandhinagaru. Peníze by měly směřovat do nejpostiženějších zemí v Asii a Africe a podpoří zde aktivity Flemingova fondu.

Nejmodernější laboratoře, špičkové systémy sledování nemocí a větší pracovní síla pro boj se smrtící antimikrobiální rezistencí (AMR) budou podpořeny finančními prostředky ve výši až 210 milionů liber. Záměr oznámila britská vláda minulý týden a ministr zdravotnictví a sociální péče ho potvrdil na setkání ministrů zdravotnictví zemí G20, které proběhlo 18. a 19. srpna.

„Antibiotická rezistence je tichý zabiják, který představuje velkou hrozbu pro zdraví lidí na celém světě i ve Spojeném království. Je životně důležité, abychom ji zastavili, a tyto rekordní finance umožní nejohroženějším zemím na úkol se zaměřit a zabránit tomu, aby si rezistence vyžádala další životy po celém světě. To nám ve výsledku zajistí větší bezpečnost i u nás doma. Stavíme také na tom, co vláda dělá, aby motivovala farmaceutické společnosti k vývoji nových antibiotik – což je model, který se snaží zavést některé země G20,“ říká ministr zdravotnictví a sociální péče Steve Barclay.

Peníze z britského vládního rozpočtu podpoří aktivity Flemingova fondu, který vláda založila v roce 2015 pro boj s antibiotickou rezistencí v zemích s nižšími a středními příjmy. Investice by tak měly v průběhu nadcházejících tří let putovat do zemí v Asii a Africe.

Finance mají pomoci posílit kapacitu dozoru až ve 25 zemích, kde je hrozba a zátěž AMR nejvyšší, včetně Indonésie, Ghany, Keni a Papuy-Nové Guineje, a to za pomoci více než 250 laboratoří, které mají být modernizovány a vybaveny nejnovějším vybavením. Investice zahrnuje i novou technologii sekvenování genomu, která pomůže sledovat přenos bakterií mezi lidmi, zvířaty a životním prostředím.

Investice také posílí mezinárodní zdravotnickou pracovní sílu tím, že zafinancuje 20 tisíc školení pro laboratorní personál, lékárníky a zaměstnance nemocnic a více než 200 stipendií Flemingova fondu na posílení odborných znalostí v mikrobiologii, politice AMR a One Health, které klade důraz na propojení mezi lidmi, zvířaty a prostředím.

„Jsem hrdá a potěšená, že britský Fleming Fund bude i nadále tlačit na boj proti antibiotické rezistenci a připravenost na pandemii po celém světě, a to za pomoci dat, díky nimž bude podporovat aktivity a urychlovat investice. Tato přední světová investice do laboratoří, pracovní síly a systémů je zásadním příspěvkem k realizaci naší vize světa bez infekcí odolných vůči lékům,“ podtrhává zvláštní vyslankyně Spojeného království pro AMR Dame Sally Daviesová.

Impuls pro vývoj nových léků

Problém s antibiotickou rezistencí sílí s tím, jak se kvůli nadužívání těchto život zachraňujících léků rezistence objevuje čím dál častěji a mnohdy i proti více druhům antibiotik naráz. Zároveň dnes není pro výrobce finančně atraktivní vyvíjet nová antibiotika. Proto některé státy, jako je právě Británie, plánují finančně podpořit farmaceutické společnosti, aby do vývoje investovaly.

Minulý měsíc tak britská Národní zdravotní služba (NHS) oznámila, že chce rozšířit svůj model „předplatného“ antibiotik na více farmaceutických společností. Podle návrhu by výrobci měli dostávat až 20 milionů liber ročně za prodej svých nových antibiotik v Anglii bez ohledu na to, kolik jich bylo předepsáno. To je dvojnásobek stávající částky, kterou NHS Anglie platí v rámci pilotního programu s pevnými poplatky, který se rozběhl loni. Model by se měl po doběhnutí pilotu rozšířit i do dalších částí Británie.

Některé země G20 by přitom chtěly zavést stejný model „předplatného“. USA už navrhly podobnou myšlenku v Pasteurově zákoně, který ještě musí projít Kongresem, zatímco EU hledá jiné způsoby, jak povzbudit farmaceutické společnosti k investicím.

Na světě zemře kvůli antibiotické rezistenci každoročně kolem 1,27 milionu lidí, přičemž jedno z pěti takových úmrtí je u dětí mladších 5 let. V roce 2019 AMR způsobila jen ve Spojeném království sedm až 35 tisíc úmrtí.

-mk-