IKEM. Foto: Wikipedia – VitVit

Detektivové zasahovali v IKEM, vyšetřování se týká Stiborka

Příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) společně s policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od úterního rána zasahovali v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Uvedl to Seznam Zprávy. Detektivové v této nemocnici prováděli prohlídky a zajišťovali dokumenty. Zásah se údajně týkal nyní už bývalého šéfa IKEM Michala Stiborka.

„Můžu potvrdit, že v tomto zdravotnickém zařízení provádíme úkony trestního řízení,“ uvedla mluvčí GIBS, která vyšetřuje trestné činy policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek, Ivana Nguyenová. „Mohu pouze sdělit, ze náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Více informací poskytovat nebudeme,“ komentoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Uvedl také, že policie při dnešním zásahu v IKEM nikoho nezadržela ani neobvinila. Zásah podle něj slouží k zajištění důkazů. 

Mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová zatím pouze potvrdila přítomnost bezpečnostních složek v nemocnici. Zástupci IKEM na síti X (dříve Twitteru), uvedli, že plně spolupracují s bezpečnostními složkami. „Současná situace nemá žádný vliv na poskytování zdravotních služeb v IKEM, neomezuje ani provoz na jednotlivých pracovištích,“ napsali. Podle informací České televize vyšetřuje GIBS v IKEM podezření z nátlaku a vydírání, NCOZ zase řeší možnou manipulaci se zakázkami a korupci.

Podle informací Seznam Zpráv jde v případu i o nátlak, kterému mimo jiné čelil kardiochirurg Jan Pirk. Ten vystupoval proti tomu, aby Stiborkovi prodloužili mandát ředitele. Bývalý ředitel IKEM Stiborek rezignoval poté, co novináři informovaly o jeho podnikání v oblasti půjčování peněz na vysoký úrok a s vysokým penále.

Válek: Zásah nebude mít vliv na kvalitu poskytované péče

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v průběhu úterý říkal, že o věci nemá informace. „Očekávám plnou součinnost vedení nemocnice a poskytnutí všech informací, které budou vyžádány. Dalšími informacemi nyní nedisponuji,“ uvedl ministr na síti X. Dodal, že zásah nebude mít vliv na kvalitu poskytované péče. Novinářům v úterý ráno ve Sněmovně řekl, že ministerstvo i IKEM jako jeho podřízená organizace jsou připraveny k maximální součinnosti. Myslí si, že akce nemá souvislost s nedávnou rezignací ředitele Stiborka. „Není to velmi pravděpodobné, protože ty morálně odsouzeníhodné kauzy se netýkají práce pana ředitele pro IKEM,“ uvedl. Válek dodal, že nemocnice je obrovskou organizací, co se týká staveb a investic.

IKEM je příspěvkovou organizací přímo řízenou ministerstvem zdravotnictví. Vznikl k 1. lednu 1971 sloučením šesti do té doby samostatných výzkumných ústavů v areálu Thomayerovy nemocnice v pražské Krči. Dnes je největším specializovaným klinickým a vědeckovýzkumným pracovištěm v České republice. Zaměřuje se na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantaci orgánů, diabetologii a poruchy metabolismu. Patří rovněž mezi přední pracoviště s tímto zaměřením v Evropě a v některých aspektech i ve světě.

ČTK