Foto: PxHere, SUKL, koláž ZD.

Do nového výběrového řízení na vedení lékového ústavu se přihlásily tři ženy

Kateřina Podrazilová, Lenka Vostalová a Irena Storová. To jsou jména tří odbornic na lékovou politiku, které se přihlásily do výběrového řízení na post ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Všechny to potvrdily Zdravotnickému deníku. Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na ředitele SÚKL letos již podruhé. Pohovory s kandidátkami proběhnou v polovině září.

Podle informací Zdravotnického deníku se do konkurzu tentokráte přihlásily pouze tři osoby. V kuloárech se spekulovalo o tom, že se o křeslo ředitele SÚKL bude ucházet bývalý ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta, nebo legislativec z ministerstva zdravotnictví Jan Knytl. Oba ale pro Zdravotnický deník jasně tyto zvěsti popřeli.

Všechny tři uchazečky – Storová, Podrazilová a Vostalová – znají prostředí SÚKL. Kateřina Podrazilová je v současnosti předsedkyní Lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven ČR, v minulosti vedla oddělení stanovení výše a podmínek úhrady SÚKL. Lenka Vostalová aktuálně působí jako konzultantka, ale má zkušenosti z pozice ředitelky sekce cenové a úhradové regulace SÚKL. Současné ředitelce Ireně Storové končí letos pětileté funkční období.

Ministerstvo vypsalo první tendr v polovině letošního března. Přihlásili se čtyři účastníci, výběrová komise doporučila ke jmenování jak Irenu Storovou, tak i Kateřinu Podrazilovou. Sítem komise neprošli Lenka Vostalová a Jiří Deml. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ovšem výsledky výběrového řízení neakceptoval, a proto bylo zrušeno.

Nyní nadále vede SÚKL Irena Storová. V ředitelském křesle zůstane minimálně až do završení výběrového řízení nebo nejvýše rok (pokud ona uspěje v konkurzu, pak dalších pět let).

Tomáš Cikrt