Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Penicilin bude, slíbil Válek

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nehrozí opakování situace s výpadky léčiv z konce loňského roku. „Plány dodávek počítají s více než 130 tisíci dodávek balení penicilinových tablet a sirupů pro nejmenší děti do začátku října. A s dalšími 170 tisíci do první poloviny listopadu,“ sdělil Válek. Je to přitom víc než loňská spotřeba, loni v září bylo předepsáno 45 tisíc balení tablet a 14 tisíc balení sirupů, řekl Válek na tiskové konferenci.

Lékaři a lékárníci v posledních týdnech upozorňují, že v lékárnách penicilin není dostupný, a oni proto musí zbytečně předepisovat širokospektrální antibiotika. Tento problém ale podle ministra vyřeší dojednané dodávky. „S výrobci a distributory se podařilo během uplynulých měsíců dojednat pro příští měsíce takové množství antibiotik, ať už penicilinových, či jiných, že spotřeba bude během následující sezony plně pokryta s dostatečnou rezervou,“ řekl ministr na tiskové konferenci resortu k situaci v oblasti léčiv a k chystaným dodávkám antibiotik.

Současná spotřeba antibiotik je podle informací ministra podobná jako v loňském roce, takže jde dobře odhadnout potřeby trhu. Ministr také ujistil, že dodávky nad rámec penicilinu jsou rovněž zajištěny v dostatečném množství.

Velké změny má přinést novela ležící ve Sněmovně

Současná legislativa ovšem podle Válka neumožňuje zajistit, aby byla antibiotika plošně distribuovaná do všech lékáren. „Dokud nebude schválena novela zákona o léčivech, kterou jsem ve Sněmovně předkládal před prázdninami – a bohužel kvůli obstrukcím neprošla prvním čtením,“ řekl Válek. Tato novela podle něj umožní stabilizovat trh, ochrání tuzemský trh před výpadky dodávek léčiv a zásadně posílí pozici pacientů.

„U přípravků, které mají omezenou dostupnost, nebudou dodavatelé preferovat jednotlivé lékárny, ale budou dodávat podle toho, jaký je požadavek od pacientů v konkrétní lékárně. Doufáme, že tím dojde k tomu, že se rozvrství množství léků, které je v distribuci plošně tam, kde ho pacient potřebuje. A zároveň nám to pomůže v tom, abychom racionalizovali to, jakým způsobem se léky spotřebovávají,“ vysvětlil, co by novela měla přinést za pozitiva náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Válek také upozornil na to, že při jednání s distributory o dodávkách nejde jen o cenu. „Pokud by byla problémem jenom cena, tak by řešení bylo extrémně jednoduché… A ve Švýcarsku by měli tolik léků, že by nevěděli, co s nimi, protože mají nejdražší ceny léků. A ani u nás by nebyl problém ceny léků navýšit,“ řekl Válek.

Minulý týden na jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že očekává, že bude Válek situaci s výpadky léků řešit a vysvětlovat veřejnosti. Válek dnes na tiskové konferenci uvedl, že podobné výstupy plánuje mít spolu s odborníky každý týden. Každý čtvrtek se podle něj schází pracovní skupina pod vedením náměstka Dvořáčka.

-jkn-