Foto: Senát ČR

Monopol pojištění cizinců Pojišťovnou VZP skončí, potvrdil Senát

Cizinci ze zemí mimo EU, kteří mají v Česku dlouhodobý pobyt, zřejmě nebudou muset mít povinné zdravotní pojištění jen u Pojišťovny VZP. Budou si je moci sjednat s kteroukoli pojišťovnou, která je bude nabízet. Senát to dnes schválil v novele o pobytu cizinců v ČR, kterou navrhl. Pokud normu podepíše i prezident, změna začne platit zřejmě během září.

Novela cizincům také umožní do tří měsíců vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP, což je dceřiná společnost VZP. Pojišťovny budou podle novely muset obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, který o to projeví zájem. Má to zabránit situacím, že by nemocný cizinec zůstal na českém území nepojištěn.

Sněmovna v senátní novele zvýšila limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem v ČR na 400 tisíc eur (9,6 milionu korun). Horní parlamentní komora jej původně doporučovala zdvojnásobit na 120 tisíc eur (zhruba 2,9 milionu korun).

„Důležitou věcí je, že pojišťovny, které budou poskytovat toto zdravotní pojištění, musí zveřejnit vzor pojistné smlouvy a pojistné podmínky. Zároveň zavádí registr zdravotního pojištění cizinců, který bude spravovat a bezplatně poskytovat vstup Česká kancelář pojistitelů, a co je zásadní a důležité pro jistotu jak těch pojištěných cizinců, tak hlavně poskytovatelů zdravotní péče, že do něj budou mít bezplatný přístup a okamžitě po přijetí takového pacienta ať už k ambulantnímu vyšetření, ošetření či nemocničnímu, mohou hned zjistit, zda je ten člověk pojištěn a jak je pojištěn,“ řekl v senátní rozpravě předkladatel novely, předseda zdravotního výboru Senátu Roman Kraus (ODS).

Tomu na schůzi Senátu poděkoval senátor Tomáš Jirsa (ODS). „Chtěl bych poděkovat Romanu Krausovi za to, že se rok a půl intenzivně desítkami a desítkami návštěv v Poslanecké sněmovně, jednáním s ministrem zdravotnictví a s dalšími, byla to úmorná práce, takže mu děkuji, že na sebe vzal to břímě a odpracoval to v Poslanecké sněmovně,“ řekl Jirsa. A dodal: „A protože tu není ministr, tak prostřednictvím médií, která to sledují, bych vzkázal panu řediteli VZP Kabátkovi, aby se podíval, jestli mu ta jeho dceřiná společnost nedělá reputační problém.“

Monopol byl v rozporu s evropským právem

Zavedení pětiletého monopolu komerčního pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku pro Pojišťovnu VZP prosadila dolní parlamentní komora v minulém volebním období s účinností od srpna 2021. Proti se tehdy stavěla spolu se Senátem také ministerstva vnitra a zdravotnictví, Česká asociace pojišťoven či Hospodářská komora ČR. Po pěti letech by mohly podle dosud platného zákona nabízet komerční zdravotní pojištění dceřiné společnosti jakékoli zdravotní pojišťovny.

Zastánci nynějšího stavu poukazovali na to, že bylo nutné vyřešit to, že cizincům přijíždějícím do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž mají jistotu, že jim bude proplacena. Podle senátorů je monopol v rozporu s evropským právem.

Česká asociace pojišťoven schválení novely uvítala. „Věříme, že díky zrušení monopolu Pojišťovny VZP se narovnají podmínky trhu v pojištění cizinců a klienti opět dostanou na výběr a tím i kvalitnější službu. Zároveň novela významně posílí transparentnost a zvýší minimální limity plnění. Návrat k respektování evropského práva, se kterým byl monopol v kolizi, je dobrá zpráva pro všechny zúčastněné,“ uvedl již dříve výkonný ředitel asociace Jan Matoušek.

red, ČTK