Dva místopředsedové sněmovního Výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (vlevo) a Petr Fifka. Foto: Radek Čepelák

Národní diabetologický plán: nejasný termín, ale příslib změn

Národní diabetologický plán se stal jedním z témat panelové diskuse na sympoziu Ekonomika a management diabetologie. Jeho nová verze se podle předsedy České diabetologické společnosti Martina Prázného připravuje, ale zatím není zřejmé, kdy spatří světlo světa. Diabetologové prý přípravu nechtějí uspěchat, klíčová je podle nich kvalita plánu. Politici Petr Fifka a Tom Philipp akcentovali důležitost tohoto plánu a předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka vysvětlil, proč by se při přípravě strategického dokumentu diabetologie nemělo zapomínat na praktiky.

„Téma léčby diabetiků není černobílé ani jednoduché. Vzhledem k velkému objemu pacientů a peněz je ale vytvoření národního plánu naprosto prioritní,“ řekl na úvod místopředseda poslaneckého Výboru pro zdravotnictví Petr Fifka (ODS), který ocenil sympozium Zdravotnického deníku Ekonomika a management diabetologie, kde se rozproudily debaty lékařů, kteří o diabetologické pacienty pečují, i dalších odborníků na různá témata od prevence přes preskripční omezení až po data.

Účastníci panelové diskuse na sympoziu Ekonomika a management diabetologie (zleva) člen České asociace ambulantních kardiologů a vedoucí lékař kardiologie Edumed Jiří Veselý, vědecký sekretář České diabetologické společnosti Jan Šoupal, předseda České diabetologické společnosti Martin Prázný, místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví a předseda Správní rady VZP Tom Philipp, místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Petr Fifka, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár, ředitelka SÚKL Irena Storová, předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka, vedoucí samostatného oddělení léčiv a zdravotnických prostředků ČPZP Pavel Mlynář a primář Vitreoretinálního centra NEORIS Jan Ernest.

O tom, že by měl být Národní diabetologický plán prioritou byl přesvědčen i další z diskutujících politiků, předseda Správní rady VZP a místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL). „Pokud společnost – a nemyslím jen společnost diabetologickou, ale obecně – nemá nějaký plán, tak neví, kam kráčí. Plán je tedy určitě potřeba mít a je potřeba, aby byl dostatečně jasný a aby definoval jasné úkoly a milníky, jejichž plnění půjde kontrolovat, a jasný cíl, kterým by měl být zdravý člověk,“ uvedl Philipp.

Raději kvalitu než rychlost

Předseda České diabetologické společnosti Martin Prázný věří, že se podaří vytvořit plán, který bude definovat konkrétní vize a cíle, ke kterým se bude možné v budoucnu vztahovat. „Mohli bychom vzít starý plán, udělat v něm jen pár změn, inovovat ho a pak s ním obcházet pojišťovny a politiky. Ale já bych rád šel trochu dál. Myslím si, že je utopie mít všechny pacienty zdravé, takže by plán měl obsahovat realistické cíle na základě toho, co jsme schopni dosáhnout – i s vědomím toho, jaké si platíme moderní terapie,“ řekl Prázný.

Hovoří (vlevo) předseda České diabetologické společnosti Martin Prázný, naslouchá místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví a předseda Správní rady VZP Tom Philipp.

Podle něj není důležité pouze pojmenovávat potřeby, ale hledat cesty k řešení a nezapomínat na implementaci postupů do praxe, která je klíčová. „Plán by měl mít nějakou hodnotu. Když budeme na jeho základě chtít něco implementovat a začnou se ozývat hlasy, že to implementovat nelze, řekneme: Neříkejte nám, že to implementovat nebudeme, když jsme se na tom všichni shodli,“ vysvětlil předseda České diabetologické společnosti.

Diabetologové podle slov svého šéfa s přípravou nového plánu vyloženě nespěchají. „Neříkám, že plán potřebujeme mít za každou cenu zítra. Minulý plán skončil loni. Ten nový budeme mít letos nebo příští rok, ale myslím, že jde spíš o jeho kvalitu a o stanovení racionálních cílů, u nichž bude možné i zpětně dohledat, jak jsme v nich pokročili,“ uzavřel Prázný.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka hovoří na sympoziu Ekonomika a management diabetologie.

Nezapomínat na praktiky

Součástí Národního diabetologického plánu by podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR Petra Šonky měla být i role praktických lékařů. „Je potřeba se postarat o populaci s diabetem. Asi není možné, aby si 1,3 milionu diabetiků chodilo pro bazální léčbu k diabetologovi. Musíme říct, že tady je primární péče, která se má postarat o bazální péči většiny lidí, kteří naštěstí nedospějí – pokud dostanou takovou léčbu, jakou dostat mají – do komplikovaných stádií a nerozvine se u nich choroba. To může uspořit peníze na to, abychom potom mohli věnovat špičkovou péči těm lidem, kteří do komplikovaných stádií doputují,“ řekl v panelové diskusi Šonka.

Podle něj je klíčové, aby primární péče nebyla v této snaze jakýmkoli administrativním způsobem zbytečně omezována. I to by podle něj mělo být deklarováno v diabetologickém plánu. „Jako praktici jsme byli vyzváni, abychom kapitolu o prevenci kardiovaskulárních onemocnění do Národního kardiologického plánu. A velmi bych stál o to, abychom podobnou roli mohli dostat i v plánu diabetologickém,“ řekl na závěr diskuse Šonka.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Poděkování za podporu sympozia patří generálnímu partnerovi Eli Lilly a partnerům Roche, Medtronic, Novo Nordisk, Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra a Sprinx.

Jan Šoupal v kuloární diskusi s Alešem Martinovským z Porta Medica na sympoziu Ekonomika a management diabetologie.
Publikum sympozia Zdravotnického deníku na téma Ekonomika a management diabetologie.