Slavnostbí otevření zrekonstruovaného onkologického oddělení. Foto: Facebook Slezská nemocnice Opava

Opavská nemocnice otevřela kompletně zrekonstruované onkologické oddělení

Slezská nemocnice v Opavě otevřela zrekonstruované onkologické oddělení. Pavilon T má novou přístavbu s čekárnou, přijímací kanceláří, odběrovým místem a sociálním zázemím a také nové rozvody sítí, vzduchotechniku, okna, dlažby i zateplenou fasádu. Rekonstrukce stála zhruba 40 milionů korun. „Pavilon jsme rekonstruovali ze dvou důvodů. První je, že původní pavilon byl ve velice zchátralém stavu a již neumožňoval další provoz. Druhým bohužel je, že nám roste počet onkologických pacientů a my jsme pro tyto pacienty museli navýšit kapacitu a zajistit patřičné zázemí,“ uvedl ředitel nemocnice Karel Siebert.

Rekonstrukce trvala přibližně osm měsíců. Onkologické oddělení našlo během té doby „azyl“ v sousední psychiatrické nemocnici. „Rekonstruovalo se úplně všechno – vnitřky, střecha, okna, plášť celé budovy. Přistavila se recepce, okolní parkoviště, přistavěly se nové plochy venku i uvnitř. Je tady vybavení novým nábytkem a novým zařízením, jsou tady nová lůžka, úplně komplet všechno,“ komentoval rekonstrukci Siebert.

Většinu nákladů zaplatil Moravskoslezský kraj, který je zřizovatelem nemocnice. Přispěl ale i opavský magistrát a část zaplatila nemocnice ze svého rozpočtu. Za pavilonem T vzniklo parkoviště pro pacienty onkologie i přilehlé diabetologie. Úpravami prošlo okolí budovy, kde je i nová zeleň.

Pro větší komfort pacientů

Primářka onkologického oddělení Margita Nováčiková uvedla, že pacienti i personál oddělení teď budou mít mnohem lepší zázemí a větší komfort. „My jsme neměli čekárnu, neměli jsme recepci, takže pacienti seděli na chodbě. Měli jsme jenom půlku toho pavilonu, bylo to stísněné, bylo to nekomfortní,“ uvedla Nováčiková.

Původní onkologická ambulance v nemocnici vznikla v roce 2000. „My jsme byli 23 let v provizoriu a nebyly pro nás jiné prostory. Pak nám tu situaci zhoršil covid, který vlastně zabral půlku původního pavilonu, takže se čekalo, až covid skončí, pak se hledaly prostory pro nás,“ vysvětlila primářka Nováčiková, která ocenila vstřícnost opavské psychiatrie, která jim poskytla dočasný azyl.

„Onkologie je místo, kam lidé přicházejí s velkými obavami. Pro onkologické pacienty jsou samozřejmě nejdůležitější erudice, schopnosti, přístup zdravotnického personálu a přístrojové vybavení oddělení. Velmi významnou roli v náročné léčbě však hraje také prostředí. Jsem proto velmi rád, že v zrekonstruovaném pavilonu T budou mít pacienti dostatek pohodlí a soukromí a vše potřebné pro svou léčbu a rekonvalescenci,“ uvedl moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO).

Siebert řekl, že do konce roku chce nemocnice ještě dokončit rekonstrukci interního pavilonu L. „Musíme dokončit i rekonstrukci pavilonu chirurgických oborů, to je pavilon V. A konečně si myslím, že se splní můj sen, kdy začneme tady v nemocnici stavbu koridoru,“ doplnil ředitel.

ČTK