Ilustrační foto: Pixabay

S poporodními depresemi má pomoci chatbot vybavený umělou inteligencí

Ani po devítiměsíčním těhotenství a vyčerpávajícím porodu nemají matky chvíli klid. Přichází vlna povinností ve formě péče o novorozené dítě a osvojení si mateřských návyků. Není divu, že některé ženy v důsledku toho propadnou úzkostem a pocitu sklíčenosti, jinými slovy se u nich dostaví poporodní deprese. Podle údajů amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) toto onemocnění postihne přibližně jednu ženu z osmi. V takovém případě je potřeba intervence odborníka. Vědci z Texaské univerzity však nyní pracují na aplikaci vybavené umělou inteligencí, která má novorodičkám pomoci se s těmito stavy vyrovnat. Na vývoj aplikace upozornil americký zpravodajský server Fox News.

Algoritmus chatbota je vycvičen tak, aby zvládal běžné poporodní otázky a problémy, jako například navazování vztahu nebo potíže s kojením. Podle interního průzkumu autorů aplikace, na které Texaská univerzita spolupracuje s neziskovou organizací Postpartum Support International, mělo mnoho žen problém najít pomoc i kvůli stigmatu, které kolem poporodním depresí nadále přetrvávají.

„V rámci tohoto projektu bude vyvinuta logická struktura chatbota, která bude vycházet z výzkumu s různými matkami, čímž se zlepší naše schopnost lépe porozumět tomu, jaký druh podpory hledají u poskytovatelů péče,“ stojí na webových stránkách univerzity. Iniciativa má podle zakladatelů aplikace také potenciál objasnit sociální a kulturní dynamiku ovlivňující podporu, kterou ženy s poporodní depresí vyhledávají.

Nejde přitom o první pokus využít umělou inteligenci k pomoci sklíčeným novorodičkám. Fox News cituje Michiela Rauwse, generálního ředitele firmy Cass. Ta v této oblasti již navázala úspěšnou spolupráci s Dukeovou univerzitou v Severní Karolíně. O výsledcích jejich spolupráce byly již dokonce publikovány dva odborné články.

Rauws rovněž připomněl, že řešení založená na umělé inteligenci se obzvlášť ujala ve venkovských oblastech, tedy v regionech s nízkým pokrytím zdravotnické sítě. Jeden takový poporodní chatbotový program pro mladé matky nasadili například v africké Keni, přičemž služba zde byla dostupná jak v místním jazyce, tak v angličtině. Tyto oblasti ale současně představují pro použití podobných nástrojů největší omezení. Ačkoliv jsou v této lokalitě nejvíce potřebné, ne každý tam má přístup k internetu.

Fox News v souvislosti s využitím umělé inteligence ve zdravotnictví cituje americkou gynekoložku Monte Swarupovou, podle níž je třeba mít na paměti, že podobné technologie jsou stále pouze nástrojem, který by neměl nahradit skutečnou léčbu. „AI nenahradí lidskou empatii a podporu,“ dodala Swarupová.

Texaská univerzita předpokládá, že její chatbot s umělou inteligencí bude veřejnosti přístupný do roku 2024. Zájemkyním má být k dispozici zdarma.

-fk-