Ilustrační foto: Pexels

Snížit závislost na neevropských výrobcích léků. ENVI hlasoval o návrzích dodatků k unijnímu rozpočtu na příští rok

Celé to trvalo pouhých devět minut. Členové Výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) na včerejší schůzi hlasovali o návrzích dodatků k unijnímu rozpočtu na rok 2024. Většina jich hladce prošla. Mezi nimi například ten o zvýšení lékové soběstačnosti Evropy či o nutnosti zintenzivnění boje s antimikrobiální rezistencí.

Začátek včerejší schůze začal smutně. Poslanci uctili minutou ticha francouzskou europoslankyni a členku výboru Véronique Trillet-Lenoirovou, která zemřela letos 9. srpna. Poté se již přistoupilo k hlasování.

„Výbor připomíná, že se Unie musí zabývat nedostatky léčiv a problematickými místy dodavatelského řetězce, a vyzývá ke zvýšení veřejných investic na řešení neuspokojených zdravotních potřeb a vývoj nové generace antibiotik,“ zněl jeden ze schválených pozměňovacích návrhů. Kromě něj se ENVI vyslovil pro lepší financování a personální zajištění unijních zdravotnických institucí, jako je například Evropská léková agentura (EMA) či Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), jejichž význam podle něj v kontextu současných okolností vzrůstá. Výbor doplnil, že pokud by se tak nestalo, mohlo by to ohrozit plánované vytvoření Evropské zdravotnické unie.

ENVI dále schválil návrh dodatku, kterým volá po posílení udržitelnosti a odolnosti zdravotnických systémů a zároveň snižování rozdílů v přístupu ke zdravotní péči a lékům. Zároveň doporučil pokračovat ve strategickém boji proti rakovině a požadoval věnovat větší pozornost boji s antimikrobiální rezistencí, která je jedním z největších rizik blízké doby.

Předposlední bod na seznamu dodatků se týkal výroby léčiv v zahraničí. „Je třeba zvážit další podpůrná opatření k posílení strategické nezávislosti Unie a snížit její závislost na třetích zemích, pokud jde o výrobu důležitých léčivých přípravků,“ stojí ve schváleném pozměňovacím návrhu.

Rozpočet Evropské unie na příští rok má podle aktuálního návrhu Evropské komise i kvůli vysoké inflaci činit 189,3 miliardy eur (přes 4,5 bilionu korun).

-fk-