Ilustrační foto: Pixabay

Téměř každý třetí muž je nakažený virem HPV

Sexuálně aktivní muži, bez ohledu na svůj věk, jsou významným rezervoárem genitální infekce HPV, konstatuje rozsáhlá meta-analýza publikovaná v prestižním žurnálu The Lancet. Podle této práce, která zahrnovala 65 dílčích studií, do nichž bylo zařazeno 44 769 mužů z 35 zemí světa, je lidskými papillomaviry nakaženo 31 procent dospívající a dospělé mužské populace. 21 procent mužů je pak nositeli nebezpečných typů HPV způsobujících nádorová onemocnění u mužů i žen. I proto musí preventivní programy zaměřené na problematiku HPV cílit také muže. Velká Británie proto nabízí hrazené očkování proti HPV také dospělým mužům, kteří mají sex s muži, a jsou mladší 45 let.

HPV znamená ohrožení jak pro ženy i muže a při řešení této infekce není možné cílit pouze na jedno pohlaví. Už jen proto, že se jedná o vůbec nejrozšířenější sexuálně přenosnou infekci, s níž se alespoň jednou v životě potká každý sexuálně aktivní člověk bez ohledu na pohlaví. Přesto ve znalostech o prevalenci HPV doposud byly nemalé mezery. Navzdory tomu, že existuje řada vědeckých prací popisující prevalenci HPV mezi ženami, v případě mužů stále zůstávala v oblasti poznání bílá místa. To zásadně mění nová rozsáhlá meta-analýza publikovaná v žurnálu The Lancet, na níž se podílel mezinárodní tým včele se Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

„Věkově specifická analýza ukázala vysokou prevalenci HPV u mladých dospělých mužů a zůstávala vysoká po celou dospělost. Tyto kvalifikované odhady odpovídají hypotéze, že sexuálně aktivní muži bez ohledu na věk, jsou v riziku onemocnění spojených s HPV a současně představují velký rezervoár pro sexuálně přenosnou infekci HPV,“ konstatuje autorský tým.

Muži se často nakazí krátce po zahájení sexuálního života

Infekce HPV nezpůsobuje pouze rakovinu děložního hrdla, ale i řadu dalších nádorových onemocnění, jenž se týkají jak žen, tak mužů. Podle odhadů The International Agency for Research on Cancer v roce 2018 zemřelo na nádorová onemocnění způsobená infekcí HPV celkem 69 400 mužů. Mezi těmito onkologickými onemocněními byly například nádory penisu a řiti či nádory v oblasti hrtanu. Všechny tyto závažné choroby jsou pak často způsobeny HPV typu 16. Tento nebezpečný typ je také podle zmiňované meta-analýzy v mužské populaci nejrozšířenější je jím infikováno zhruba 5 procent všech mužů.

Na tento typ HPV ovšem také cílí dostupné vakcíny. Všechny tři očkovací látky poskytují ochranu proti HPV typu 16 a také dalšímu onkogennímu typu 18. To znamená, že nejzávažnějšími dopadům HPV infekce lze účinně předejít díky dostupnému očkování. „Do roku 2022 celkem 45 zemí světa zavedlo očkování proti HPV také pro chlapce,“ konstatuje autorský tým s tím, že díky pozitivní synergii očkovacích programů pro dívky i chlapce by bylo možné zásadně ovlivnit výskyt konkrétních onkogenních typů HPV. V případě zavedení „genderově neutrálního“ očkování, tedy dostupné vakcinace bez ohledu na pohlaví, může být výsledný efekt ještě výraznější. V současnosti podle údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) očkování dívek proti HPV nabízí všechny členské země EU, očkování chlapců pak drtivá většina z nich, včetně ČR.

Vůbec nejvyšší prevalenci HPV mají podle zmiňované meta-analýzy mladí muži ve věku 25 až 29 let s tím, že vysoká prevalence zůstává až nejméně do věku 50 let. „Vysoká byla také prevalence ve skupině 15 až 19 let, což naznačuje, že mladí muži jsou infikováni brzy po zahájení sexuální aktivity,“ vysvětluje autorský tým.

Správná cesta je očkovat dívky i chlapce

Tato meta-analýza je dalším argumentem pro to, aby byla infekce HPV řešena jako problém, jenž se týká, jak žen, tak mužů. To v praxi znamená nabízet očkování bez ohledu na pohlaví. V České republice je pak očkování dospívajících dívek i chlapců plně hrazené od roku 2018. Tuzemská Sněmovna před nedávnem vyhověla Senátu a upravila novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, respektive zákona o veřejném zdravotním pojištění tak, že umožní hrazené očkování proti HPV všem dívkám a chlapcům od 11 do 15 let věku – dosud to bylo jen ve 13 letech.

Některé evropské země také v souvislosti s rozšířením očkování proti HPV také na chlapce nabídly „catch-up“ programy s cílem zachytit mladé lidi, jež nebyli očkování v nižším věku a zajistit jim potřebnou vakcinaci. Některé státy jdou však ještě dál a nabízí očkování také dalším rizikovým skupinám.

Například Španělsko od roku 2018 doporučuje očkování proti HPV také HIV pozitivním či lidem pracujícím v sexbyznyse mladším 26 let. Velká Británie od letošního června poskytuje hrazenou jednu dávku vakcíny proti HPV (jednodávkové schéma se ukázalo jako dostatečně účinné – pozn. red.) také mužům mladším 25 let, kteří mají sex s muži. Dvoudávkové schéma je pak hrazené u mužů, starších 25 let a mladších 46 let, kteří mají sex s muži. Tři dávky vakcíny pak ve Velké Británii dostávají HIV pozitivní nebo imunokompromitovaní lidé bez ohledu na pohlaví.

„Můžete se nakazit, pokud máte sexuální kontakt s někým, kdo v sobě má virus. Virus se přenáší kontaktem „kůže na kůži“. Riziko infekce roste s počtem sexuálních partnerů váš či vašeho partnera. Můžete se nakazit, i když používáte kondom, protože virus se může přenášet kontaktem s kůží, která není kryta kondomem,“ vysvětluje způsob přenosu britská Národní zdravotní služba s tím, že riziko rakoviny řiti je vyšší mezi muži, kteří mají sex s muži, ve srovnání s heterosexuální mužskou populací. Rizikovým faktorem je také přítomnost HIV infekce. „Ideální je být naočkován ještě před zahájením sexuálního života. Avšak očkování poskytuje dobrou ochranu i v případě, že už jste sexuálně aktivní.

Ludmila Hamplová